Ítélet

2020.12.14. 16:15

Verekedtek az egyik szombathelyi kocsmában, börtönt kaptak érte

Az elszenvedett sérülések tényleges gyógytartama együttesen szövődménymentes gyógyulás esetén 21 nap.

vaol.hu

A Szombathelyi Járásbíróság az I. r. vádlott bűnösségét 1 rendbeli társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében és 2 rendbeli garázdaság vétségében, a II. r. vádlott bűnösségét pedig társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében mondta ki. A bíróság az I. r. vádlottat – mint különös visszaesőt, halmazati büntetésül – 1 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, a II. r. vádlottat 6 hónap -végrehajtásában 1 évre felfüggesztett- börtönbüntetésre ítélte. Mivel az I. r. vádlott cselekményeit egy korábban kiszabott 1 év tartamú, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért a bíróság elrendelte annak utólagos végrehajtását is – tájékoztat hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék.

A súlyos testi sértés bűntettének tényállása szerint a vádlottak 2019. október 26-án este egy szombathelyi kocsmában előzetes szóváltást követően tettleg bántalmazták a sértettet úgy, hogy mindketten több alkalommal arcon ütötték. Ezt követően kihúzták a söröző elé, ahol az I. r. vádlott többször megütötte. A sértett a bántalmazás következtében az orrcsont elmozdulás nélküli törését a környező lágyrészek zúzódásával, bevérzésével, valamint a bal könyöktájék zúzott sebzését szenvedte el, amely sérülések együttesen nyolc napon túl gyógyuló sérülések. A sérüléseken belül az orrcsont elmozdulás nélküli törése a környező lágyrészek zúzódásával, bevérzésével együtt nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülés, míg a bal könyöktájék zúzott sebzése nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülés. Az elszenvedett sérülések tényleges gyógytartama együttesen szövődménymentes gyógyulás esetén 21 nap.

Az I. r. vádlott által elkövetett garázdaságok tényállása szerint az első esetben 2019. szeptember 14-én este egy szombathelyi társasház udvarán ittas állapotban kiabált, majd az egyik lakás bejárati ajtajának üvegét ollóval és ököllel kitörte, amellyel 10.000 Ft meg nem térült rongálási kárt okozott. A második esetben pedig 2020. augusztus 28-án 1 óra körül Szombathelyen, egy Fő téri pizzéria előtt hangosan kiabált, majd a büfé elé kihelyezett 2 db műanyag széket és egy virágládát felemelte és eldobta, amelynek következtében a virágláda megrepedt. A cselekménnyel az I. r. vádlott 50.000 Ft-ot meg nem haladó rongálási kárt okozott. Az I. r. vádlott által tanúsított kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás mindkettő esetben alkalmas volt arra, hogy másokban, megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Az ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlott vonatkozásában a kiszabott szabadságvesztés súlyosítása, míg az I. r. vádlott és védője annak enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be. Az ügyész a II. r. vádlott vonatkozásában tudomásul vette a döntést, ahogy a II. r. vádlott is, így az vonatkozásában jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában