megemlékezés

2021.01.12. 19:30

A doni áttörés hőseire emlékeztek Vas megyében is

Szűk körben emlékeztek a doni áttörés 78. évfordulójára kedden Szombathelyen és Vépen is.

Tóth Dóra, Tóth Kata

20210112 Szombathely Don kanyar áldozataira emlékeztek. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A XX. századi magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére, a doni áttörésre emlékeztek kedd délelőtt a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán. A résztvevők a 78 évvel ezelőtt elesett hősök emléke előtt koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegtek a pápai kereszt­nél és a doni emléktáblánál.

Amikor 1943. január 12-én a Vörös Hadsereg alakulatai támadást indítottak többek között a Magyar Királyi II. Honvéd hadsereg ellen, több mint 100 ezer katona áldozta életét a hazájáért, értük égtek a mécsesek kedden. A megemlékezésen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke és dr. Nemény András polgármester mellett a szombathelyi önkormányzat, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a Fidelitas szombathelyi csoportja, a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezetének képviselői is részt vettek.

 

Dr. Hende Csaba a koszorúzás után elmondta: ez egy olyan nemzeti tragédia, amire emlékeznünk kell, hiszen csak az a fa nőhet magasra, amely mélyre nyújtja gyökereit, de egy olyan nép, amely nem becsüli múltját, nem érdemelheti meg jövendőjét sem.

– Ahogy diadalainkat és győzelmeinket felemlegetjük, úgy a vereségeink és veszteségeink sem merülhetnek feledésbe. Tengernyi vér folyt ki az elmúlt ezer évben, hogy mi itt magyarnak megmaradhassunk, ezt pedig a mai napig tisztelni kell – mondta, hozzátéve, azért sem szabad megfeledkeznünk katonáinkról, akik életüket adták bajtársaikért, mert szinte minden magyar család így vagy úgy érintett volt.

Harangozó Bertalan is fejet hajtott a hősök emléke előtt
Fotó: Unger Tamás

Harangozó Bertalan kérdésünkre elmondta: az emlékezés kötelessége a mostani generációnak, hiszen apáink, nagyapáink és dédapáink harcoltak akkor értünk. A legtöbben elestek közülük, csak nagyon kevesen tértek haza, ők pedig életük végéig viselték testi és lelki sebeiket.

A vépi templomkertben Molnár Krisztina, Alpárné Pálma Kinga és Kovács Péter koszorúzot
Fotó: Szendi Péter

A Magyar Királyi II. Honvéd Hadsereg Don-menti csatáinak áldozataira emlékeztek kedden Vépen is. A templomkertben, a II. világháborús emlékműnél tartott koszorúzáson az önkormányzat nevében Kovács Péter polgármester hajtott fejet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában