Jó hírt kaptak a települések

2021.01.16. 07:00

A kormány pótolja a kieső iparűzésiadó-bevételt – Vasi településvezetőket kérdeztünk

A kormány kifizeti az önkormányzatoknak az „elvesztett” iparűzési adó összegét.

Budai Dávid

Kovács Péter, Vép polgármestere ugyancsak örömmel nyugtázta, hogy a kieső iparűzési adót pótolja a kormány

Fotó: Cseh Gábor

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a 25 ezernél kevesebb lakosú települési önkormányzatok támogatási programjáról szóló rendelet, amely szerint az önkormányzatok a 2021-ben kieső iparűzésiadó-bevételüknek összegével megegyező mértékben számíthatnak támogatásra, amit két részletben, legkésőbb idén júniusban és októberben kapnak majd meg.

Mint ismert, decemberben határozott úgy a kormány, hogy a veszélyhelyzetben (is) leginkább sérülékeny mikro-, kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adójának mértéke legfeljebb egy százalék lehet, akkor is, ha az önkormányzati rendeletben megállapított adó mértéke ennél magasabb. Határoztak arról is, hogy ezeknek a vállalkozásoknak 2021-ben a helyi iparűzési adójuk felét kell megfizetniük – így a másik fele, ha nem is közvetlenül az önkormányzatoknál, de végülis a településeken marad.

A kedvezmény feltétele, hogy a vállalkozó 2021. február 25-éig nyilatkozzon a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak arról, hogy mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül: nettó árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint.

Kovács Péter, Vép polgármestere ugyancsak örömmel nyugtázta, hogy a kieső iparűzési adót pótolja a kormány
Fotó: Cseh Gábor

Ha csak eddig tartottak volna a rendelkezések, az önkormányzatok jelentős bevételtől estek volna el, ám a kormány – ahogyan azt korábban ígérte – kompenzálja az önkormányzatokat: nem járnak rosszabbul. Kíváncsiak voltunk, hogyan fogadták a hírt a Vas megyei településvezetők.

– Nagyon örülünk, hogy a kormány ilyen gyorsan bevál­totta ígéretét a megfelezett iparűzési adó miatt kiesett bevétel kompenzálásával kapcsolatban – fogalmazott Kondora István, Sárvár polgármestere a frissen megjelent kormányrendelet tanulmányozása közben. Jelenleg folyik a város költségvetésének az összeállítása, az intézményektől most érkeznek be saját javaslataik. Az önkormányzat február közepéig készíti el a település büdzséjét. A részletek kidolgozásáig a város beruházási tartalékában számolnak majd a támogatással. Az év során a körülményektől függően működési és fejlesztési céllal is számolnak az állami kompenzációval.

– Ez a segítség is hozzájárul ahhoz, hogy 2021-ben tovább folytatódhasson Sárvár töretlen fejlődése – tette hozzá a települési támogatási programhoz a város vezetője. Kovács Péter, Vép polgármestere is üdvözölte a megjelent rendeletet. Mint elmondta, azért különösen fontos számukra, hogy az iparűzési adóból származó bevétel teljes egészében rendelkezésükre álljon, mert így tudnak majd pályázni, hiszen biztosítva lesz az önerő. Ráadásul, ha a kompenzáció elmaradt volna, a saját erős fejlesztésekről is le kellett volna mondaniuk. Az iparűzési adóból a város a cégek elmúlt évi teljesítménye után 100-110 millió forintra számíthat, így, ha az állam nem kompenzálna, 50-60 milliótól estek volna el.

Dugovics Balázs, Rábapaty polgármestere is örömmel nyugtázta a kompenzációt
Fotó: Unger Tamás

Rábapaty polgármestere, Dugovics Balázs is örül, hogy végül a teljes, iparűzési adóból származó bevétel – ami nagyjából a költségvetésük tíz százaléka – beérkezik majd hozzájuk. A településvezető úgy számol, hogy nagyjából ugyanannyi pénzből gazdálkodhatnak idén is, mint tavaly.

– A mi helyzetünk ebben a kérdésben némileg speciális, mivel a mi iparűzésiadó-bevételünk túlnyomó része három nagy cégtől származik, őket azonban nem érinti a mostani rendelkezés – mutatott rá Szentgotthárd polgármestere, Huszár Gábor.

Szentgotthárdon úgy becsülik, hogy durván 100-140 millió forinttól estek volna el a kompenzáció nélkül. A polgármester szerint az igazi bevételkiesés abból fakad majd, hogy a vállalkozások a járvány miatt nem teljesítettek úgy, ahogyan korábban, miután pedig kevesebb lett a bevételük, a befizetett adó mértéke is kisebb lesz, de hogy mennyivel, az egyelőre nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában