Aki teheti, most is sportol

2021.01.06. 07:00

A pandémia miatti bezártság rontja a fizikai és mentális jóllétet

A korlátozó intézkedések megváltoztatták a mozgási és sportlehetőségek feltételeit. A rendeletek lehetővé teszik a versenysport számára a további működést. Arra kerestünk példákat, milyen lehetőségek vannak most.

Merklin Tímea

20210105 Pilates edzés, Árendás Anett és Fűzy Gábor, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Bezártak az edzőtermek, sokan nem tudják folytatni a megszokott sporttevékenységeiket. Vannak, akik beléptek valamelyik egyesületbe azért, hogy edzhessenek. Hogyan lehetséges a teremben folytatott mozgás a jelenlegi körülmények között? – kérdeztük a körmendi Impulzus Sport­egyesület vezetőjét, Szollár Jánost, aki ismeri az említett jelenséget, amint mondta, nem csodálkozik, hogy igyekeznek élni ezzel a lehetőséggel, mert a sok bezártság rontja az emberek fizikai és mentális jóllétét, amihez pedig nélkülözhetetlen a rendszeres mozgás. Álláspontja szerint a fertőzés veszélye nélkül fenn lehet tartani egészséges környezetet úgy például, hogy húsz négyzetméteren tartózkodik egy ember, és mindenki betartja a higiénés szabályokat.

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert két sportág is tartozik az egyesülethez, az olimpiai súlyemelés és a cross­fit – mondta Szollár János, aki a Vas Megyei Súlyemelő Szövetség elnökségi tagja és a Nemzeti Funkcionális Fitness Versenyzési Sportág Szövetség alapítója, elnökségi tagja.

– Utóbbit tavaly kifejezetten azért hoztuk létre, hogy versenyzési formában tudjuk működtetni. Most hivatalosan csak az járhat edzőterembe, akinek érvényes sportorvosi engedélye van, és versenyzési engedélyt kapott a szövetségtől. Nálunk mindenkinek van ilyen. Az egyesület nonprofit szervezet, vagyis ebből nem lehet megélni. Jelenleg az a célunk, hogy a sportágat életben tartsuk. Az edzőterem mint vállalkozás most nem működik, hivatalosan be van zárva, de az egyesületben igazolt versenyzőimnek az edzési lehetőséget továbbra is biztosítom. Bízunk benne, hogy minél előbb jogilag is lehetővé teszik az edzőtermek működését, elismerve ennek fontosságát.

A pilates stúdiók úgy tudnak működni tovább, hogy a pilates nem sport, hanem egészségmegőrző tevékenység, amely mindig is a gyógyulás felől közelítette meg a mozgást.

– Felelős egészségmegőrző szolgáltatást nyújtó stúdióként a folyamatban lévő gerincterápiás kezeléseket, rehabilitációs programokat folytattuk, de új vendéget nem tudtunk fogadni. A test egészségének rendben tartása, a mozgásszervi panaszok enyhítése, javítása a célunk. Ezért a jelenlegi helyzetben kis létszámú foglalkozásaink vannak, az egyénre fókuszálunk, mert maga a módszer is egyénre szabott – mondta Fűzy Gábor nemzetközi pilates mestertanár. – Így korlátoztuk az egy időben a stúdióban tartózkodók létszámát, és a foglalkozások csak és kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, megtervezett rend szerint zajlanak. Ízületi és gerincfájdalmakkal foglalkozunk. A pilates sosem volt sport- és fitneszkategória, az egészség megőrzése a cél. A rehabilitációs órákon túl lehet csatlakozni az online óráinkhoz. Ez abban segít, hogy akik már régebb óta jártak, és most nem tudnak jönni, rendszeresen tudjanak gyakorolni, szinten tartsák magukat, amíg visszaáll a rend.

Az óvodásoknak az úszást a korábbi formában nem tudják biztosítani, mert a szabályozás a kis vízben történő oktatást kizárja, és medencét sem adhat hozzá az uszoda. A tízalkalmas befizetett tanfolyam elvégzésére a járvány után adnak lehetőséget. A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. úszásszakosztálya a szülőknek küldött tájékoztatás szerint azoknak a gyerekeknek tudott biztosítani lehetőséget az úszás folytatására, akikkel már elkezdték a nagy vízhez való szoktatást, a nagyvizes órákat, és eközben több tehetséggel találkoztak.

Megkérdeztük erről Boros Andrást, a sportiskola vezetőjét, aki elmondta, hogy a szombathelyi uszoda a jogszabály szerint járt el, amikor bezárt a nagyközönség előtt, és csak az egyesületeket engedi be, és csak a 33 méteres medencébe, az ötvenméteres és a tanmedence nem működik. Az igazolt versenyzők úszhatnak. Azok a gyermekek, akik november végén meg tudták csinálni az alapvizsgát, és le tudták őket igazolni, kaptak versenyengedélyt, így ők folytathatják az edzéseket a nagy medencében.

Kiemelt képünkön: Árendás Anett pilates gyakorlatokat végez Fűzy Gábor vezetésével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában