A szociális szféra dolgozóit tesztelték Vas megyében

Három helyszínen tesztelték Vas megyében hétvégén a szociális szféra dolgozóit: Szombathelyen, Körmenden és Sárváron. Az antigén gyorsteszthez az orrnyálkahártyáról vettek mintát.

Vas Népe

20210116 Tesztelés, Harkai Bálint veszi Gulás Luca orrából a mintát, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók – többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók – is jelentkezhettek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre.

A tesztelést a kormányhivatalok szervezték a január 16-17-ei hétvégére, országszerte 127 mintavételi ponton várták az ágazatban dolgozókat. Vas Megyei Kormányhivatal munkatársától, Tóth Zoltántól megtudtuk, a regisztráció nélkül megjelenteket is fogadták. Mindkét napon 8 és 16 óra között zajlott a tesztelés. Szombathelyen a Népegészségügyi Főosztály Sugár u. 9. szám alatti telephelyén, a Nemzetközi Oltóponton végezték a gyorsteszteket, negyed órát kellett várni az eredményre. Hergovits Zsuzsanna, a vasi kormányhivatal munkatársa helyszínen úgy tájékoztatott, hogy a két napra összesen harmincöten regisztráltak, szombaton délig megjelent tizennyolc fő.

Sárváron a Covid–19-szűrés első résztvevője Hámoriné Németh Edit, a Sárvári Gondozási és Gyermekjóléti Központ vezetője volt.

– Példát is akartam mutatni azzal, hogy elsőként jelentkeztem a tesztelésre, és természetesen ha majd sorra kerülök, be fogom oltatni magam – mondta el az intézményvezető. A tesztelés megkezdésénél ott volt dr. Galántai György járási hivatalvezető.

– A következő kihívás a pandémiával kapcsolatban a tömeges oltás megszervezése. Aki megkapja a vakcinát, nem fog megbetegedni. Ezzel az egészségügynek csökken a túlterhelése, de a védekezést továbbra is fenn kell tartani – figyelmeztetett a hivatalvezető. Jakab Krisztina Szentgotthárdon, a városi gondozási központban dolgozik, szociális gondozóként sok mindenkivel találkozik, és egyebek között azért is tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a hétvégi tesztelésen, hogy ezzel az általa gondozottakat és családját is megvédje.

– A klub tagjaihoz kijárunk, kivisszük nekik a reggelit, az ebédet, a gyógyszereket. Akad olyan ellátottunk, akit pelenkáznunk kell, tehát elég szoros kontaktban vagyunk – hangsúlyozta. Krisztinának van egy szívbeteg fia, a szülei sem fiatalok már, nem szeretné megfertőzni őket. A családban egyébként szerencsére eddig nem volt közvetlen kapcsolatuk a vírussal, a húga kint dolgozik Ausztriában, őt minden héten tesztelik.

Kiemelt képünkön: Harkai Bálint vesz mintát Gulás Luca orrából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában