Válságban is tervezik a jövőt

2021.01.10. 11:30

A Vas megyei közgyűlés életében is rendhagyó volt a 2020-as esztendő

Csaknem tízmilliárd forinttal több forrást sikerült szerezni Vas megye számára az elmúlt ciklusban, mint tervezték – erről is beszélt évértékelőjében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Merklin Tímea

20210106 Szombathely Majthényi László Vas Megyei közgyűlés elnöke Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

A világjárvány a megyei közgyűlés munkájára is hatással volt: közösen 75, illetve a pandémia miatt elnöki határozat formájában 40 döntés született.

– Tavasszal bevezettünk egy olyan munkamódszert, hogy nem hoztam döntéseket úgy, hogy ki ne kértem volna a közgyűlés tagjainak véleményét. Az előzetesen kiküldött szavazólapokon mondhatták el, mit gondolnak a különböző témákról, visszaküldték, 115 ügyben döntöttünk így – mondta az elnök. – Több alkalommal foglalkoztunk a Területi és településfejlesztési operatív programmal (TOP), most folyik a következő ciklus megyei fejlesztéspolitikai elképzeléseinek kidolgozása. 21,4 milliárd forint volt Vas megye kerete az elmúlt ciklusban, de pluszforrások megszerzésével 33-34 milliárd forintot költhettünk utakra, óvodákra, bölcsődékre.

A TOP következő ciklusa Vidéki Magyarország operatív programként (VMOP) működik, 45-50 milliárd forint körül lesz a fejlesztési forrásunk, beleértve a megyei jogú várost is. A mostani fejlesztési ciklus végén sikerült újabb hárommilliárd forint értékű csapadékvíz-elvezetési pá­lyázatot megnyitni. Ismerve a települések igényeit, ez a témakör fog szerepelni a VMOP fejlesztési területei között is. Folytatjuk az óvodák, bölcsődék fejlesztését, az egészségügyi alap- és szakellátó intézmények, valamint az önkormányzati középületek felújítását.

Majthényi László a járványhelyzet kezelésével kapcsola­tosan elmondta, hogy tavasszal, amikor megkezdődtek a korlátozások, a mentőket segítették védőeszközökkel; valamint Guang­xi kínai testvértartomány küldött 28 ezer orvosi és FFP2-es maszkot, ezeket a megyei védelmi bizottság segítségével osztották el a gyermekvédelmi intézményeknek, a nyugdíjasotthonoknak, a mentőszolgálatnak. Saját maguknak is vásároltak védőfelszerelést. Az volt a tapasztalata, hogy 2020 januárjában még húsz forintért vette a patikában a maszkot, amelynek aztán ötszáz forintig ment fel az ára, és most megint lehet venni akár harminc-negyven forintért. Véleménye szerint ez mindent elmond az elmúlt évről.

A hivatalban a tavaszi korlátozások alatt kialakult a távmunka gyakorlata; és hogy tökéletesen működjön, ősszel megtörtént a szükséges szerverbővítés. A megbeszélések, konferenciák, projektegyeztetések a digitális térbe tevődtek át, és jó tapasztalatokkal zajlottak. Az elnök szerint érdemes lesz majd átgondolni, hogy ebből mi menthető át a járvány utáni időkre.

– A járványt a családok, közösségek is megsínylették. Sok találkozó, rendezvény elmaradt. Tíz éve nem volt ennyi szabad hétvégém, mint most. Ezalatt írtam egy új könyvet Anyáink főztje, nagyanyáink konyhája címmel, ami 2021-ben fog megjelenni. Kertészkedtem, csináltam egy hat négyzetméteres üvegházat magas ágyással, van benne hagyma, petrezselyem, fűszerek – válaszolta az elnök arra a kérdésre, hogy a személyes életében mit jelentett 2020.

– Idén elmaradt a nyári erdélyi kirándulás, Panna lányomnak nem voltak fogathajtóversenyek, otthon készült, edzett. Mint mindenkinek, nekem is hiányoznak a személyes kapcsolatok, a videóhívás, a chatelés nem tud mindent pótolni.

Majthényi László összefoglalóan elmondta: a járvány által előidézett helyzet most lehetőséget ad a következő uniós pénzügyi időszak nyugodt és alapos megtervezésére. Ezzel együtt folyik a nyugat-magyarországi kiemelt gazdasági övezet fejlesztési tervének előkészítése is Navracsics Tibor kormánybiztos irányításával, illetve a kiemelt turisztikai térség fejlesztéseinek tervezése. Ezek a folyamatok eredményezhetik majd, hogy a jövőben is sikeresen fejlesszék együtt Vas megyét.

Kiemelt képünkön: Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke: A munka egy része a digitális térbe tevődött át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában