vádemelés

2021.01.14. 08:40

Börtönben ülve csaltak ki pénzt emberektől

Szombathelyi Járási Ügyészség információs rendszer  felhasználásával elkövetett csalás miatt emelt vádat két férfival szemben, akik a vád szerint 2017-ben egy Észak-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben  töltötték jogerős szabadságvesztés büntetésüket.

vaol.hu

Illegálisan bejuttatott telefonjaikon ismeretlen embereket hívtak fel, magukat pedig különböző szolgáltatók, hivatalok munkatársainak állították be, hivatalos eljárást színlelve szerezték meg a sértettek bankkártyájának azonosító adatait, és azokkal internetes telefonegyenleg feltöltést végeztettek.

Az egyik férfi hívta fel a sértetteket, magát részben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársának adta ki, és azzal tévesztette meg a sértetteket, hogy túlfizetésük van, a bankkártya-adatok pedig a visszafizetéshez szükségesek.

Ezután pénzintézet munkatársának adta ki magát, téves utalás és magánnyugdíj-pénztári számlán túlfizetés visszautalására hivatkozással szerezte meg az adatokat, továbbá mobilszolgáltató alkalmazottjának kiadva magát valótlanul azt közölte a sértettel, hogy 50.000 forintot nyert, melynek kiutalása érdekében szükségesek a bankkártya adatok.

Az adatokat a két férfi továbbította ismerősének, aki nem tudott arról, hogy ezeket az adatokat jogtalanul szerezték meg. A vádlottak által megadott telefonszámokra egyenleg feltöltést végzett.

A vádlottak öt sértettnek összesen 157.000 forint kárt okoztak – értesítette lapunkat Vassné dr. Szele Adrienn, a Vas Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában