koronavírus

2021.01.25. 07:00

Enyhítések – Megnyitottak egyes sípályák Szlovéniában

A kedvező járványügyi mutatók miatt enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban megnyíltak a sípályák, a bevásárlóközpontok, az óvodák, a fodrászüzletek és a ruhatisztítók. Mától az általános iskolai tanítás is újraindul.

Tersztyánszky Krisztina

Forrás: Shutterstock

Két hét szünet után ismét engedélyezték azoknak a szlovén síterepeknek a megnyitását, ahol a régióban javultak a koronavírus-fertőzöttségi adatok. A sielok.hu adatai szerint január 23-ától újranyithatott Maribor-Pohorje, Kope, ­Vogel, Krvavec és Velika planina. A felnőttek csak egy napnál nem régebbi negatív teszttel használhatják a pályákat. 12 év alatt nem kell teszt, de a kiskorú mellé kísérő szükséges, akinek természetesen kötelező a teszt. A kormány azzal segíti a síterepeket, hogy gyorsteszt­lehetőséget biztosít közel a liftekhez. Szombattól már Pohorje és Kope síterepén a reggeli-délelőtti órákban lehetett gyorstesztet végeztetni, majd a negatív eredménnyel egyből liftre ülni. A többi síterep is tervezi tesztállomások létrehozását, ezeken a helyeken egyelőre elfogadják a máshonnan hozott igazolást. Több síterep, ahol elvileg engedélyezett a síelés, inkább kivár egy kicsit, amíg a kedvezőbb időjárás megérkezik.

Az óvodai és iskolai oktatás hétfőtől indul meg, a nevelőket és tanítókat az intézmények megnyitása előtt letesztelik.

A határátlépési követelményeken is enyhített Ljubljana. Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában