Útfelújítási program

2021.01.21. 20:24

Ez az építkezés ideje Kőszegen

Jelentős útfelújítási program valósul meg a városban. A munka előrehaladásáról, a hamarosan induló 2. ütemben érintett utakról és parkolókról tegnap sajtótájékoztatón számolt be Básthy Béla polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

A kormány döntése értelmében 2,8 milliárd forintos támogatásban részesült novemberben Kőszeg, ezt az önkormányzat utak és parkolók felújítására használja fel. Lezajlott az első ütem közbeszerzése – 800 millió forint összegben tudtak útfelújításokat elindítani –, december végén aláírták az első kivitelezői szerződéseket. Február-márciusban megkezdődhet a kivitelezés, 6-8 hónap áll rendelkezésre a munka elvégzésére – számolt be a polgármester.

Kezdődik a Panoráma körút és a Felsőerdő út burkolatának felújítása, a Hunyadi utca burkolat- és parkolófelújítása, az Alsó körút és Strand sétány burkolatfelújítása, a Károlyi Mihály, Sigray Jakab és Űrhajósok utca felújítása, valamint a Sigray Jakab utca 28. parkolófelújítása. Megújul a Deák Ferenc u. 6. alatti társasház előtti burkolat és parkoló, a Balog-iskola előtt parkolókat alakítanak ki, és kiszolgálóút épül, megvalósul a Kiss János-lakótelep parkolófejlesztésének második üteme. Arról is beszélt: az első ütem közbeszerzési eljárásaival párhuzamosan zajlott a továbbiak előkészítése. A következő hetekben kezdődnek a második ütem közbeszerzései. Ebben felújítják a Fekete kerti parkolókat és a csatlakozó utakat, így a Rómer Flóris utca Velemi és Rákóczi Ferenc utca közötti szakaszát, a Rákóczi Ferenc utca felső szakaszát, a Munkácsy Mihály és a Kossuth Lajos utcát. Két hazai támogatási forrásból szépülhet a Petőfi tér és környéke.

 

Sikeres belügyminisztériumi pályázatból felújítják a Szent Lénárd utca – Petőfi tér nyugati ágát és a kapcsolódó Rohonci utca egy szakaszát. A 2,8 milliárdos keretből a sporttelepet és benzinkutat közrefogó Petőfi tér két ága szépülhet a Rohonci és a Kórház utca irányába, és megvalósul a Petőfi téri parkolókialakítás újabb üteme. Az északi és a kőszegfalvi városrész fejlesztéseként új burkolatot kap a Borsmonostori, a Vámház és a Herman Ottó utca. Megújul az Erdészház utca burkolata. A Várkör keleti és északi részét is felújítják.

Mint mondta, zajlik a harmadik ütem összeállítása is. Folyamatban van a Felső körút, az Ólmodi út és a Hegyalja utca, a Várkör belső tömbi parkoló, az Írottkő utcai parkoló második üteme, a Velemi utcában az Írottkő–Rohonci utca közti parkoló és az Űrhajósok utcai parkoló előkészítése.

– Az elmúlt évek munkájának köszönhetően Kőszegen az építkezés éveit éljük – fogalmazott Ágh Péter, ennek bizonyítékaként a tavaly már lezárult, illetve elkezdődött fejlesztéseket említette. Az előbbiek közül kiemelte a határ felé vezető új utat, a Pogányi utat, a kőszegfalvi kerékpárutat, a piacot, az újjászületett bencés rendházat, az utóbbiak között említette például a városháza felújítását. Úgy összegzett: 2020-ban Kőszeget 13 milliárd forintos fejlesztés érintette, mely azt a célt szolgálja, hogy 2028-ra, amikor Kőszeg királyi várossá nyilvánításának 700. évfordulójára emlékezünk, méltó formát ölthessen a település. Hozzátette: ahhoz, hogy a forrás rendelkezésre álljon, szükség volt a kormányzat támogatására és a kőszegiek munkájára egyaránt.

Kiemelt képünkön: Terplán Zoltán alpolgármester, Básthy Béla és Ágh Péter a Várkörön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában