Magyar Falu Program

2021.01.22. 20:20

Több száz millió forintos fejlesztés valósult meg Rádóckölkeden

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Kukor Péter, Rádóckölked polgármestere tartott közös sajtótájékoztatót a településen.

Gyöngyössy Péter

Péntek délután adták át jelképesen azokat a gépeket, amelyeket a közterületek karbantartására nyert el a település. Mint Gyopáros Alpár elmondta, van egy kis csalafintaság a dologban, ugyanis átadás ide, szalagátvágás oda, a csaknem 7,5 millió forint értékű gépek egy részét már kipróbálták, ugyanis a legutóbbi havazás alkalmával már bevetették a hókotróval felszerelt kistraktort és a sószórót is. Közben megtudtuk, hogy a kormánybiztos nem véletlenül ismeri nagyon jól Rádóckölked szinte minden zugát. Ő ugyanis innen származik, a családja 20 éven keresztül itt élt.

Az alsóbbrendű közutak felújításával együtt több száz millió forintos fejlesztés valósult meg a településen. Erről már V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszélt. – Az utak felújítása jelentősen megváltoztatta a komfortszintet, amit jól érzékelünk, ha összehasonlítjuk a felújított útszakaszokat a még sorukra váró hepehupás szakaszokkal – mondta a képviselő. – Örömteli, hogy Rádóckölked is bekerült a falusi csok által érintett települések közé. Január 1-jétől a választókörzetben 11 újabb településsel bővült a kör. Így most a körzet 127 települése közül mindössze négy van olyan, amelyik nincs benne a falusi csok által érintett körben. Gyopáros Alpár a Magyar falu program elmúlt időszakát értékelve méltatta azoknak a képviselőknek a munkáját, akik a vidéki településeken szerzett tapasztalataikat megosztották és számos javaslattal segítették a programot. Kiemelte V. Németh Zsolt tevékenységét, akinek köszönhetően alakult ki az a rendszer, amely messzemenően figyelembe veszi az aprófalvas térségek sajátosságait.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a falusi csok 2019 júliusában indult el. Mintegy másfél év tapasztalat áll rendelkezésre a program hatásairól. Akkor 2500 település került be a támogatotti körbe. Ezek akkor mind csökkenő népességszámú települések voltak. Általában több tíz éven keresztül ez volt a tendencia. A 2500-ból mára 900 településen nőtt a lakosságszám. – Ez egy csoda, nem számítottunk rá, hogy ilyen gyorsan érzékelhető lesz a program hatása. Azt kívánom Rádóckölkednek, hogy tudjon a szolgáltatások minőségének a javításával olyan potenciált nyújtani a falunak, amely arra tudja ösztönözni a rádóckölkedi fiatalokat, hogy helyben maradjanak, a korábban elköltözöttek hazajöjjenek és akár újonnan beköltözőket is be tudjon fogadni a falu. Az önkormányzati képviselőkkel folytatott megbeszélésen szóba került a Magyar falu program egyik tervezett új eleme, mely a megszűnt, vagy megszűnőben lévő helyi kisboltok megmentését tűzte ki céljául.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt, Gyopáros Alpár és Kukor Péter vágta át a szalagot

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában