Madarat tolláról (is)

2021.01.31. 07:00

Hogyan fogjunk hozzá, ha díszmadarat szeretnénk házi kedvencnek?

Kérdéseinkre Ajkay Ferenc, a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület elnöke és Tóth János madártenyésztő válaszolt.

Tóth Dóra

210128 Szombathely Tóth János madártenyésztő Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Másképp kell belefogni, ha csak házi kedvencet keresünk, és más hozzáállás szükséges, ha tenyészteni is szeretnénk a madarakat. Ha előbbi eset áll fenn, akkor csak egy állatot vegyünk – mondja Ajkay Ferenc.

A fajta sem mindegy, próbáljunk „tucatmadarat” keresni, amelynek nincsenek nagy szükségletei. A hullámos papagáj jó választás: igénytelen fajta, megelégszik az alaptakarmánnyal. Ha van időnk foglalkozni vele, „beszélni” is megtaníthatjuk: képesek néhány szó kimondására és dallamok elsajátítására – meséli Ajkay Ferenc. Hozzáteszi: kezdőként választhatjuk a zebrapintyet is.

Mielőtt megvesszük az állatot, mindenképpen szerezzünk be egy megfelelő méretű kalitkát és elegendő takarmányt, nem maradhat ki az etető, itató és ülőbot sem. Ha már beköltöztettük a madarat a helyére, figyeljünk rá, hogy naponta egyszer etessük és cseréljük az ivóvizet. Hobbimadarak esetében az is fontos, hogy időnként kiengedjük a kalitkából.

Vásárlásnál legjobb, ha tenyésztőt keresünk fel, így az állat felmenőitől kezdve a pontos életkoráig minden információt megkapunk.

– Figyeljük meg a madár küllemét – tanácsolja Tóth János madártenyésztő. Ha a tollai épek, szemei tiszták, nem váladékoznak és a lábai, karmai is rendben vannak, egészséges. Ha gubbaszt, borzas a tollazata, ne vegyük meg. Figyelmeztető jel lehet az is, ha az állat feje a szárnya alatt van, a madár pedig két lábbal kapaszkodik: az életerős példányok általában egy lábon ülnek, még alvás közben is.

Kiemelt képünkön: Tóth János azt mondja, vásárlásnál legjobb, ha tenyésztőt keresünk fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában