Az óvatosság elve mentén

2021.01.12. 07:00

Horváth Zoltán polgármester kimért, racionális költségvetést kíván összerakni idén is

A város költségvetését a rendkívüli települési támogatás segítségével tudták kiegyensúlyozni; az elnyert pályázatok 2020-ban átlépték az ötszázmillió forintnyi forrásösszeget – erről is beszélt Horváth Zoltán polgármester az évértékelőjében.

Merklin Tímea

Horváth Zoltán polgármesternek sok a dolga a koronavírus-járvány ideje alatt. Elektronikus levélben küldte ki Horváth Zoltán polgármester a készülő határozatok anyagát az önkormányzati bizottságoknak – az elmaradt testületi ülés helyett -, hogy a képviselők véleményének figyelembevételével hozhasson döntéseket. 20200327 Csepreg Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

– A koronavírus okozta járványhelyzet miatti pluszkiadások nagyon megviselték Csepreg költségvetését, de már kint van az orrunk a vízből, ki tudjuk gazdálkodni a kiadásainkat. Ki tudtuk fizetni a közüzemi számlákat, a szolgáltatási díjakat és anyagköltségeket, amiket görgettünk magunk előtt – a több százezer forinttól a milliós tételig – a 2020 végén kapott belügyminisztériumi 25 millió forintos rendkívüli települési támogatás révén. Enélkül nagy bajban lennénk – fogalmazott Horváth Zoltán polgármester, aki visszatekintve a nehéz 2020-as esztendőre, örömét fejezte ki, hogy több pályázat beért, minimális lesz az önerős beruházás.

– Nem tudhatjuk, hogy az iparűzési adó megfelezése milyen mértékben érint bennünket, hiszen kompenzációt ígér a kormány. Úgy vélem, inkább legyen tartalékunk és egy erős 2022, mint hogy 2021-ben kapkodni kelljen. Számos futó projektünk van, de megfontolt tervezés kell, hogy ha útra, járdára, csapadékvíz-elvezetésre tudunk pályázni, ahhoz tudjuk biztosítani az önerőt is. Csökkentjük a vásárlásokat, csak a kopó, kis értékű eszközöket pótoljuk, nagyobbakban nem gondolkodunk. Az óvatosság elve menténk haladtunk 2020-ban, a következő esztendőre, 2021-re is ez látszik jó stratégiának, ezért kimért, racionális költségvetést fogunk összerakni.

Emellett azonban szeretném, ha jövőre betervezhetnénk egy olyan milliós nagyságrendű keretösszeget, amelyből a kisgyerekes családokat tudjuk támogatni, kiegészítve az állam által elkülönített babakötvényt. Ha húsz-harminc gyermek születik, körülbelül ötvenezer forintot kaphatnak, amihez 18 éves korukban férhetnek hozzá. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az idén új útburkolatot kapott a Visi, Kőszegi, Petőfi és Rákóczi utca, térköves járda épült a Dr. Szemes Zoltán utcában, elkészült a Rumi-ház és a legfontosabb, hogy az intézményhálózatunk energetikai korszerűsítése is hamarosan megindulhat, amelyből jelentős megtakarítása lehet az önkormányzatnak.

A polgármester 2020 problémái között felidézte, hogy az önkormányzatban személyi változás történt: jelenleg Horváth Gábor alpolgármester tevékenykedik most mellette, vele nagy összhangban. A Területi Szociális Központban dolgozók által visszautasított pénzre is visszatért: emlékeztetett, hogy az átadáskor elmondta, hogy azért nevezték jutalomnak, mert ezen a jogcímen tudták utalni, az idén ennyi fért bele, nem a munka elismerése volt a cél. A szociális központ munkatársainak rendkívüli erőfeszítéseit már nyáron elismerték ötvenezer forint egyszeri juttatással. Horváth Zoltán reményét fejezte ki, hogy ebben az évben megteheti majd az önkormányzat, hogy többet ad a dolgozóknak.

Csepreg 2020-ban átlépte az ötszázmillió forintnyi forrásösszeget, ami pályázati úton érkezett a városba. Ehhez fűződően a polgármester hangsúlyozta, hogy köszönet illeti Ágh Péter országgyűlési képviselőt az eredményes lobbitevékenységéért, és bízik benne, hogy 2021 ebből a szempontból leg­alább ennyire sikeres lesz.

Kiemelt képünkön: Horváth Zoltán polgármester: bajban lennénk a rendkívüli települési támogatás nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában