cipzárcsere, redőnyjavítás, gyerekruhavarrás, bútor-összeszerelés

2021.01.04. 17:30

Igenis vannak még Vas megyében jó szakik, csak meg kell találni őket

Mindennapi bosszúság, megoldásra váró feladat, ha leszakad a redőny, ha elromlik a cipzár a kedvenc kabátunkon, vagy nem boldogulunk a megrendelt bútor összeszerelésével. Van megoldás!

Tóth Kata

Kondorné Kati üzletébe sokan ruhaalakítás miatt nyitnak be

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Varrás

Kondor Károly és a felesége, Kati három éve költöztek Vassurányba, azelőtt Veszprém megyében éltek. Kati varrónő, aki alakítást, expressz javítást is vállal, legyen szó bélés- vagy cipzárcseréről, ruhafelhajtásról. – 1988 óta vagyok vállalkozó, mielőtt Vas megyébe jöttünk, Tapolcán dolgoztam, a rendszerváltáskor Lesenceistvándon kezdtem. Az ezerlelkes faluban akkoriban meg tudtam élni a varrásból: méretes szabóságom volt.

A 2000-es évek elején bejöttek a silányabb minőségű kínai és turkálós ruhák, lejjebb mentek az árak, nekem pedig váltanom kellett. Korábban olcsóbb volt varratni, most a kézimunka drágább, az varrat, aki egyedit akar, vagy nem kap a méretében ruhát – mondja az asszony. Katinak a ruhaalakítás lett a fő profilja, a vírushelyzetben még inkább erre tolódott a megrendelések aránya. Készruhákat is varr, de szombathelyi üzletébe a legtöbben kabátcipzárcsere, nadrágülep-foltozás, nadrágfelhajtás, -szűkítés miatt nyitnak be.

– Ha javítható a hiba, nem szívesen dobjuk el a ruháinkat, de kevés a varrónő. Az idősebb korosztály lassan nyugdíjba megy, nincs utánpótlás, és nem is mindenki vállal alakítást. Az emberek örülnek, amikor rám találnak. Van, akit meg kell győznöm, hogy megvalósítható az elképzelése. Szép szakmám van, de korántsem egyszerű mindenkinek az igényét kielégíteni.

A férje nyílászárókat épít be, redőnyt, reluxát szerel, javít, ahogy a megrendelő kéri.

Nyílászárók, redőnyök, reluxa

– Néhány éve úgy adódott, hogy Szombathely környékén volt sok munkám. Először ingáztam, fél évig hétvégenként mentem csak haza, utána áttettük ide a székhelyünket. Megyek, ahova hívnak, terjed a hírem, mint a futótűz – nevet Kondor Károly. Nem fél a magasságtól: a 10. emeleten is beépíti az ablakot a kuncsaft igénye szerint. Arra is volt már példa, hogy fordítva berakott ablakot cserélt ki.

Bútorok

Pados Róbert a kék-sárga logós svéd multi bútorait szereli össze: négy évig főállásban, előtte másodállásban tette ugyanezt, 2014 óta végigjárta Európát.

Pados Róbert és Szöllősy Gábor munka közben egy konyhában
Fotó: Cseh Gábor / VN

A társával külföldön, magyar vállalkozóként egy svájci cégnek számláztak be, a lakberendezési hálózat áruházaiban komplett konyhák, hálók, gardrób- és gyerekszobák asztalosmunkáit végezték. Legutóbb Grazban dolgozott, május 15-én járt le a szerződése – azt mondja, a Covid is közbeszólt, de többször hívták már őket haza, mondván, itthon nincs elég szakember. Mindez a család döntésével is egybecsengett. A társával, Szöllősy Gáborral hirdetést adtak fel: bútor-összeszerelést, egyéb asztalosmunkákat, karbantartást is vállalnak. Cseréltek már konyhamunkapultot, bútorvasalatot, javítottak villanyóraszekrényt, és ha kell, képet, karnist vagy polcrendszert fúrnak fel. – Reális áron és rugalmasan dolgozunk. Szeretnénk tisztességesen megélni, egyben betölteni a piaci rést, amit jól mutat a következő példa: egy megbízónkat hónapok óta hitegette az asztalos, végül nem készült el az ígért bútor, akkor fordult hozzánk segítségért.

Baba- és gyermekruhák

A jáki Elek Barbara manufaktúrájában baba- és gyermekruhák készülnek, amelyek az anyukák minden elképzelésének megfelelnek. Barbarát legtöbbször azért keresik meg a szülők, mert nem találnak tökéletes gyerekruhákat a boltokban – átalakítva vagy más színösszeállításban képzelik a darabokat. A közgazdász végzettségű, négygyerekes családanya, mondhatni, a gyerekeinek köszönheti a vállalkozását: miután megszülettek az ikrei, már évek óta otthon volt, és egyre többször tapasztalta, hogy nem tud nekik megfelelő méretű és színű ruhákat venni, az ikreknek két egyformát.

Elek Barbara otthon teszteli a fazont
Fotó: Kasza Tamás / VN

– Nem vagyok ruhatervező vagy varrónő, viszont a négy gyerek öltöztetéséből sok tapasztalatot szereztem. A varrásban van segítségem, de én is pontosan tudom, mi a legjobb anyagösszetétel, mire kell figyelni egy szabásmintánál, miért rajonganak a gyerekek vagy az anyukák. Sokszor a saját 8, 6 és 4 éves gyerekeimen teszteljük a fazont, a mintát, a méretet, kikérem a véleményüket. Most sokan kérnek anya-lánya, apa-fia sapka-sál szetteket és a szabadidőnadrágok is népszerűek. A térden csúszó gyerekek minden második nadrágja kiszakad, erre is találtunk megoldást: dizájnos térdfolttal igény szerint készülnek a nadrágjaink. Olyan ruhákat készítünk, amelyekről nem lehet eldönteni, hogy az anya vagy a gyermeke szereti jobban.

Kiemelt képünkön: Kondorné Kati üzletébe sokan ruhaalakítás miatt nyitnak be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában