Sok a támogató

2021.01.23. 11:30

Ki kell költözni az életveszélyes nyőgéri házból – Másfél millió forint jött össze eddig, a gyűjtés folytatódik

Életveszélyes házuk című cikkünk nyomán jelentősen megnőtt a támogatás a szerencsétlenül járt család számláján: eddig másfél millió forint gyűlt össze a helyreállításhoz, azonban csak a tetőcsere legalább kétmillióba kerül, és két falat is újra kell építeni.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzat ideiglenes elhelyezést biztosít Horváth Anikóéknak: a volt postahivatalt kitakarították, bebútorozták, beköltözhet az anyuka, apuka és a nyolcéves kisfiú, hogy stabil fedél legyen a fejük felett. Nagy Károly polgármester pénteken ellenőrizte a fűtést, világítást, maga porszívózott a helyiségekben. Keresi a gyors megoldást a postai lakhatáshoz egy tusoló kialakítására, villanybojlert is fognak felszerelni a mosdóban. Áthozatja ide utánfutóval a család udvaráról a tűzifát, és a szomszédos, korábban ifjúsági klubnak használt helyiségben rakják le, hogy kéznél legyen a fűtéshez.

Ott jártunkkor az asszony épp felmosott a volt postán, és aggódva fejezte ki reményét, hogy a gyámügy ezeket a körülményeket elfogadhatónak találja a kisfia számára, aki jelenleg a sajtoskáli nagymamánál van, beteg. Hálás könnyek között mondott köszönetet az adakozóknak, nem hitte volna, hogy ilyen összefogás létezik. Mesélte: az emberek az utalások mellé a Közlemény rovatban üzeneteket is írnak, sok erőt, kitartást kívánnak. Van, aki ezer forintos utalásához azt írta, hogy sajnos csak ennyit tud küldeni, ha tehetné, többet utalna. Más az ötezer forinthoz annyit fűzött: „Új fal – új élet”.

Az asszony elmondta, a sztrókos, 75 százalékos rokkant párjának vizsgálatokra, kezelésekre, gyógytornára, pszichológusra van szüksége; márciusban bizottság elé kerül, hogy a rokkantságára méltányosságból megkaphassa a 33 ezer forintot. Ez a jövedelem is sokat számít, hiszen ő közmunkásként takarít az önkormányzatnál, a havi bevételük mindössze százezer forint, ebből élnek hárman a nyolcéves gyerekükkel. Nagy Károly polgármester úgy véli, jó lenne, ha Istvánt egy hónapra befogadná a sárvári rehabilitációs központ. Amíg a felújítás zajlik, ő ott megerősödne, és megszerezhetné a rokkantsági ellátáshoz, a minősítéshez szükséges papírokat. Anikótól azt is megtudtuk: a biztosítótól jött egy újabb levél, amelyben felajánlották, hogy ha egy szakember részletes előkalkulációt készít a felújítási költségekről, méltányosságból tudnak valamennyi támogatást nyújtani. Erről a polgármester is tud, hétfőn ő is ott lesz, amikor megérkezik a segítőkész vállalkozó, az apuka, Horváth István volt munkatársa, hogy számításokat végezzen.

Pénteken kijöttek a kormányhivatal sárvári építésügyi osztálya munkatársai, véleményük szerint a lakórész és a melléképület közötti oromfal dőlt meg, az húzta el a tetőt, megállapításaikról és a teendőkről jegyzőkönyvet írnak. Az apuka nehezen barátkozik meg a gondolattal, de nincs mese, tudomásul kell venni: a házból ki kell költözni, a tűzfalakat le kell bontani, a tetőt ki kell cserélni.

A ház a főutcán van, sok kamion is jár át a falun, az is elképzelhető, hogy a nagy forgalomterhelés miatt repedt meg a százéves fal. Jövő héttől szakemberek törik a fejüket a megoldásokon.

A gyűjtés folytatódik: a családot az OTP 11773322-82289047 számú számlaszámon lehet támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában