Játék

2021.01.05. 07:00

Madáretetők online és offline – A Kemenes Vulkán Park játékra hívta a közönséget

„Télen jó látni, mosolyt csal az arcunkra, ha a madáretetőnél csipegető madarakat látunk.” Ezzel a bevezetővel hívta játékba az érdeklődőket a Kemenes Vulkán Park, amely – mint minden hasonló intézmény – a veszélyhelyzetben most zárva tart, de nem szakította meg a kapcsolatot a közönséggel.

Ölbei Lívia

Fotó: VN/KVP

– A Kemenes Vulkán Park munkatársai fontosnak tartják, hogy a kiállításhoz kapcsolódó vulkanológiai ismeretek átadásán kívül felhívják a figyelmet a környezetvédelemre is – mondta Tulok Gabriella, az intézmény igazgatója. Ide tartozik a madarak megóvása, hiszen télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad, sőt: a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai is sokszor nálunk találnak telelőterületet.

A Kemenes Vulkán Park a Négy évszak a Ság lábánál TOP-pályázat révén szervezte meg a madáretetésre buzdító programot, amelyet a koronavírus-járvány miatt a közönséggel való személyes találkozások nélkül, az online térben kellett lebonyolítani. Könnyen összeszerelhető madáretetőket készíttettek, néhányat össze is raktak a vulkánpark munkatársai. Az intézmény Face­book-oldalán videót tettek közzé, amelyben elmondják a madáretetés legfontosabb szabályait. Megtudhatjuk például, hogy az etetési időszak az első fagyok beköszöntétől a fagyok tartós megszűné­séig tart. Fontos: ha elkezdjük az etetést, nem szabad abbahagyni, mert a könnyen hozzáférhető táplálékforrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet.

A téli etetőkre a madáreleségek három típusát tegyük ki: olajos magvakat, állati zsiradékot és vizet. A videóban játékra is hívtak: az elhangzottak alapján kérdéseket tettek fel, a helyesen válaszolók között madáretetőket sorsolnak ki. Az etetőkből a Vulkánpark mellé is kihelyeznek, közösségeknek ajándékoznak, és jótékonysági célra is felajánlanak belőlük.

Tulok Gabriella elmondta: hamarosan óvodákba és iskolákba is kerülnek madáretetők, az ajándékot a Vulkánpark munkatársai osztják

szét.

Kiemelt képünkön: Madáretetők készültek a vulkánparkban. Balról a második Tulok Gabriella igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában