Tehetünk ellene

2021.01.24. 07:00

Maskne: a maszk viselése közben erősödhetnek a bőrproblémák

A koronavírus-járványban napi rutinná vált maszkhordás. A szájat, orrot eltakaró ruhadarabhoz ugyan egy idő után hozzá lehet szokni, de az arra hajlamosaknál bizony bőrproblémákat is okoz.

Polgár Patrícia

20210115 téli arcápolás, Subrits Eszter kozmetikus, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A koronavírus-járvány rengeteg szempontból újdonságot hozott az életünkbe. Új szokásokat kellett kialakítanunk, és bizony új kifejezésekkel is meg kellett ismerkednünk. Az angol nyelvben elterjedt az úgynevezett „maskne” szóöszszetétel, a mask és az acne szavak keresztezéséből. Az újonnan létrejött kifejezéssel utalnak a kötelező maszkhordás okozta pattanások kialakulására.

A maszkhordás során legtöbb esetben a kilélegzett levegő miatt jelennek meg a „váratlan vendégek” az arcon. Ugyanis, ahogy a párás lélegzet kijut a szánkból, bőrünk befülled a maszk alatt. Tovább rontja a helyzetet a maszkhordás nem megfelelő higiéniája.

– Ha nem eldobható maszkot használunk, amelytől minden felvétel után megszabadulunk, akkor azzal tudunk nagy hibát elkövetni, ha a mosható textilmaszkot egymás után többször is használtan hordjuk. Tudniillik ezekben nagyon könnyen megtelepszenek a baktériumok, a párás levegőtől felpuhult bőrbe pedig sokkal könnyebben bejutnak a kórokozók. Végül aztán ezek okozzák a gyulladt pattanásokat vagy akár miteszszereket – tudjuk meg Zubrits Eszter kozmetikustól.

Egyeseknél ekcémás hajlamú bőrtípus esetén akár a maszkviselés is előhozhatja a problémát. Ennek oka vélhetően az lehet, hogy hosszabb távon a szorosan archoz tapadó maszk dörzsöli az arcbőrt, és irritációhoz vezet. Ennek elkerülésére a szakember azt ajánlja, hogy lazítsunk egy kicsit a maszk pántjain.

Eszter vendégei is rendszeresen küzdenek a maszkok okozta bőrproblémákkal: – Van köztük olyan is, akinek korábban is kellett tisztítania az arcát, mostanra azonban a nyaka is kezelésre szorul a rendszeres maszkhordás miatt.

A kipattogzott részekre használjunk zsíros bőrre való krémet Fotó: Pixabay

A maszk melletti bőrápolás nem különbözik nagyban a normális rutintól, azzal a különbséggel, hogy a felmerülő problémákat célzottabban kell kezelni. Ezért a kozmetikus elsősorban az alapbőrápolás rendszeres betartására hívja fel a figyelmet. Ugyanis azt gondolja, ha valaki következetesen mindennap lemossa, tonizálja – azonban nem alkoholos tonikkal, ugyanis ez kifejezetten szárítja a bőrt –, illetve heti egyszer leradírozza bőrét, valamint rendszeresen használ hidratálókrémet, sokat tehet a probléma ellen. A legjobbat akkor tehetjük bőrünknek, ha színezékmentes, mesterséges illatanyagot nem tartalmazó termékeket használunk, hiszen ezek csak még inkább irritálnák a bőrt. Hagyatkozzunk inkább a gyengéd és hatóanyag- fókuszú arcápolókra. Azonban, ahogy a szakember is mondja, nincs csodafegyver, amíg maszkot kell hordanunk, az arra hajlamosaknál bizony megmaradnak azok a bizonyos bőrproblémák.

– Hiába mossuk többször az arcunkat, ezek akkor is megjelennek. Ami tényleg nagyon fontos, hogy minden használat után cseréljük le a maszkunkat és rendszeresen mossuk is ki őket – teszi hozzá. Azt ajánlja, a kipattogott részekre használjunk zsírosodásra hajlamos bőrtípusra való krémeket, hiszen ezekben találhatók meg azok a hatóanyagok, amelyek képesek leszárítani a pattanásokat. Eszter elmondta, az arckezelések palettáján nincs ilyenkor tiltólistás eljárás, sőt, a hámlasztás kifejezetten jót is tesz a pattanásos bőrnek, mivel remekül halványítja a gyulladt gócok után megmaradt piros foltokat az arcon. Eszter elmondta, ha már a Covid alatti bőrápolásról beszélünk, fontos megemlíteni a kezek megfelelő ápolását is: a rendszeres kézfertőtlenítéstől és kézmosástól ugyanis nagyon durván kiszáradnak a kezek.

– Télen alapvetően is célszerű mindennap hidratálni kezünket is, ilyenkor azonban többször is érdemes kenni, ha úgy érezzük, hogy bőrünknek szüksége van rá – teszi hozzá a szakember.

Kiemelt képünkön: Zubrits Eszter szerint az arcápolásban is a következetesség a fontos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában