Gersli Zsolt, az iskolagondnok kezében minden, látszólag fölösleges holmi igazi kinccsé változik

2021.01.01. 11:30

Megmutatjuk, Vas megyében hol laknak az igazi manók

A téli szünet előtt készült el, és január első napjaiban még látható lesz az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán az a csodás téli világ, amelyet Gersli Zsolt gondnok megálmodott – és meg is valósított.

Tóth Kata

20201229 Egyházasrádóc Manóház az iskola udvarán. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Másfél esztendeje dolgozik az iskolában Gersli Zsolt. Az alsó tagozat épületének be­járatánál elhelyezett szemétgyűjtő volt az első tárgy, amelyet átalakított: fehér kerítéselemekkel rakta körbe, valamint mosolygós arcot festett rá csupa otthon talált anyagból.

Húsvétkor és az áprilisi karanténidőszakban nyuszik vigyázták az üres, csendes iskolát, és „Hiányoztok” fel­iratot, üzenetet láthattak az arra járók.

A téli szünet előtti napokra pedig vidám mikulásokat készített fenyőből, pingponglabda orral, hungarocell kesztyűkkel. Aprólékos kidolgozású, vékony deszkákból álló, zöldre festett karácsonyfa, a kerítésen angyal, hópehely, harang sorakozik – azok is „Zsolti bácsi” munkái mind.

Csakúgy, mint az iskola és az óvoda közötti terület kreatív díszei: két kivágott fenyő tönkjeit alakította manóházakká. Feltűnik a részletgazdag kidolgozás: a házikók teteje ládákból, csomagolási hulladékból, a gerince bádogból van, festett, a rozsda és a moha is kivehető rajta. Bejáratukon a 2020 felirat szerepel, ablakaikba virág is jutott.

Nemrég gerendavégekből lépcsőt álmodott a sportpályához vezető füves terepre a gondnok, azt is megvalósította.

– Tudják rólam, hogy szeretek barkácsolni. Az ismerőseim szólnak, ha maradék anyaguk, festékük, újrahasznosítható hulladék fájuk van, amit különben eldobnának, elégetnének – mondja. A kezében minden fölösleges holmi igazi kinccsé válik.

A házakba manók költöznek – vagy ki tudja, talán már be is költöztek –, az iskola tündérkertjébe újabb manólakókat fabrikál „Zsolti bácsi”, akinek bőven vannak még tervei. A szakács végzettségű férfinak az édesapja és a nagyapja asztalos volt. Az alkotás neki (is) a mindene, ha adódik egy szabad perce, az a műhelyében találja, az az ő birodalma.

– A gyerekektől rengeteg szeretetet kapok. Hálásak a mesevilágért. Nincs az a pénz, amiért elmennék innen.

Kiemelt képünkön: Gersli Zsolt ablakot nyitott a manóknak az iskolaudvaron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában