Az elütött állatot tilos elvinni

2021.01.26. 11:30

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a vadelütést, és mit akkor, ha megtörtént a baj?

A Vadgazdálkodási Adattár 2019/2020-as vadászati évre vonatkozó adatai alapján megyénkben ütötték el a legtöbb őzet, összesen 522-t. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a vadelütést, és mit akkor, ha megtörtént a baj?

Tóth Dóra

Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezet Felügyelő Bizottságának tagja: Szalai Csaba – Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vadgazdálkodási osztályvezetője 20210121 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Vas megye Tolna, Somogy és Zala mellett az ország vadban leggazdagabb és legszebb állományokkal bíró területei közé tartozik. Emiatt az év szinte minden időszakában veszélyt jelenthet az úton átszaladó vad – tudjuk meg Szalay Csabától, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetőjétől.

Április és május környékén a területi harcok, júliusban a párzási időszak, ősszel a gímszarvasok vonulása miatt kell figyelni, télen pedig az utakhoz közeli vadászatok miatt futhat ki az autók elé a vad. Ezért nagyon fontos, hogy megfontoltan, odafigyelve közlekedjünk. A legkritikusabb pontokon van figyelmeztető KRESZ-tábla – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve: a sebesség betartása is fontos, hiszen hajnalban és este, mikor az állatok aktívak, a fényviszonyok miatt nehezen vesszük észre a vadat.

Szalay Csaba: Télen az utakhoz közeli vadászatok miatt futhat ki az autók elé a vad
Fotó: Unger Tamás

Ha mégis megtörtént a baj és vadat gázoltunk, a rendőrséget kell hívnunk. Ők folytatják le a helyszíni vizsgálatot, és a területileg illetékes vadásztársaság képviselőjét is ők értesítik.

Sokan még mindig nem tudják, hogy az elütött vad az állam vagy a vadásztársaság tulajdona. Seffer Lilla címzetes rendőr őrnagy, megbízott sajtószóvivő kérdésünkre elmondta: a büntetés mértékét mindig az eltulajdonított állat értéke határozza meg. Ötvenezer forint alatt szabálysértési eljárásban vonják felelősségre az elkövetőt, az ezt meghaladó kár esetében azonban már bűncselekményről beszélhetünk, és akkor a rendőrség büntetőeljárásban vizsgálja az ügyet.

Bár felkészülni ezekre az esetekre nehéz, az autósiskolák tanterve is érinti a témát.

– Taktika nem nagyon van, mindig az adott pillanat dönti el, hogy mi a helyes lépés: üssük el az állatot, vagy rántsuk el a kormányt – mondja Pintér Csaba, az egyik szombathelyi autósiskola ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában