könnyebben férhetnek hozzá a szolgáltatásokhoz

2021.01.08. 07:00

Munkába állt a falugondnok Peresznyén – Csökkennek a kistelepülési jellegből adódó hátrányok

Január 1-jétől működik a falugondnoki szolgálat a településen. Bevezetésével és működtetésével elérhető közelségbe kerülnek Peresznyén a hiányzó intézmények és szolgáltatások.

Tóth Kata

20210107 Új falugondnoka van Pereszenyének, Orbán Gyula polgármester, Orbán Balázs falugondnok, Peresznye, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

– Peresznyén nincs iskola, bölcsőde, gyógyszertár, posta és bankfiók, a háziorvos és a hivatali ügyintézés is szórványosan áll rendelkezésre, emiatt az itt élőknek kisebb az esélyük a szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez, mint egy nagyközségben vagy városban. A falugondnoki szolgáltatás bevezetésével csökkenthetők a kistelepülési jellegből adódó hátrányok – hallottuk csütörtökön Orbán Gyula polgármestertől. Mint mondta, az elsődleges feladat náluk az idős, beteg, támasz nélküli emberek segítése, alapvető élelmiszerhez és gyógyszerhez juttatása, és naponta a meleg ételt is a falugondnok szállítja ki. Igény szerint, ha például egy szülő nem tudja megoldani gyermeke szállítását a kőszegi Bersek József Általános Iskola horvátzsidányi tagiskolájába, vagy alkalmanként vizsgálatra, például logopédushoz kell vinnie a gyermekét, abban is segít a falugondnok. A polgármester hozzátette: tekintettel arra, hogy településükön élénk a közösségi élet, a falugondnok a munkájával hatékonyan hozzá tud járulni a különböző események, rendezvények megvalósításához is, amellett hogy közelebb hozzák a peresznyeiekhez a szociális és hivatalos információkat. Az állami, önkormányzati szociá­lis hirdetmények ugyan megjelennek a helyben szokásos felületeken, de nem jutnak el mindenkihez. A falugondnok közvetlenül tájékoztathatja az ellátottakat.

Ha minden jól megy, január végén rendelkezésre áll már a falugondnoki busz is, addig saját autójával teljesíti a szolgálatot Orbán Balázs, akinek falu- és tanyagondnoki tanfolyamot kell végeznie a kinevezésétől számított egy éven belül. A fiatalembernek egyébként, mint megtudtuk, egyáltalán nem ismeretlen a feladat: a koronavírus-járvány tavaszi időszakában településgondnokként az ételkihordást leszámítva az említett feladatokat végezte már. Éppen a járvány miatt szükség szerint alkalmi pluszfeladatok is hárulhatnak rá.

A peresznyeiek a szolgáltatások iránti igényüket személyesen, telefonon vagy írásban is jelezhetik nála. Mivel néhány napja kezdett, először a polgármesterrel számba vették, kik tarthatnak igényt a segítségre, jelenleg 12–15 főt látogat rendszeresen. Mivel a 630 lakosú Peresznyén hatvanan vannak a 70 év felettiek, várható, hogy egyre többen jelentkeznek.

– Peresznye már manapság is vonzó hely a letelepedni vágyók számára. Azonban azt is tudomásul kell venni, hogy – az adottságaink miatt – az említett intézményeket, szolgáltatásokat már nem tudjuk visszatelepíteni, kialakítani a községünkben – fogalmazott a polgármester, és kitért arra is: a szolgálat mindenkiért van, de nem szabad elfelejteni, hogy a Magyar Falu program célja a felzárkóztatás, illetve a segítségnyújtás.

Kiemelt képünkön: Orbán Gyula polgármester és Orbán Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában