Nagyon ritka, de súlyos szövődménye a gyermekkori Covid–19 betegségnek a sokszervi gyulladás

Akkor sem vethető el a lehetősége, ha gyermekünk – tudomásunk szerint – nem volt még covidos. Már Szombathelyen is diagnosztizáltak ilyet.

Tóth Kata

A betegség gyanúja esetén is kórházi megfigyelés javasolt

Fotó: Unger Tamás

A koronavírus-fertőzés a gyerekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz vagy tünetmentesen zajlik, ugyanakkor már a járvány első hulláma alatt regisztráltak olyan eseteket, amikor a fertőzés után, későbbi szövődményként súlyos sokszervi gyulladás alakult ki.

Ősszel Magyarországon is megjelent az új, a vírusfertőzéssel kapcsolatba hozható betegség. Milyen tünetek esetén kell gondolni a lehetőségre? Mitévők legyenek a szülők, ha ezeket észlelik? Van-e gyógy­mód a betegségre? – erről faggattuk dr. Pölöskey Péter gyermekorvost.

Kilenc–tizenkét év körüli gyermekeket érint leggyakrabban a betegség, ami valóban nagyon ritka, ettől függetlenül fontos, hogy időben gondoljanak rá a szülők, mondja a gyermekorvos. – Könnyebb dolgunk van, ha tudjuk, hogy egy gyermek átesett a Covid-fertőzésen.

A betegség gyanúja esetén is kórházi megfigyelés javasolt
Fotó: Unger Tamás

De az is előfordul, hogy a családban volt igazolt koronavírus-fertőzés, a gyermeket „csak” kontaktszemélyként tartották nyilván, az antitestvizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy korábban ő is átesett a fertőzésen, és a szövődmények csak a fertőzés lefolyását követően mutatkoznak. Kettő-négy héttel, esetleg egy-két hónappal a fertőzés után elhúzódó magas láz jelenhet meg, ezzel nagyfokú gyengeség, bágyadtság, aluszékonyság társul.

Jellemző testi tünetek még a vörös, repedezett ajkak, az eperszínű nyelv, a kötőhártya-gyulladás, amit azonban nem kísér váladékozás, a duzzadt, vizenyős kezek és lábak, a kiütések, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, a hasfájás, hasmenés, hányás, esetleg az eszméletvesztés. A hasfájás jellemző tünet, a szülők sokszor vakbélgyulladásra vagy bélhurutra gondolnak, ám ha ezt négy-öt napig tartó magas láz kíséri, extrém gyulladásos értékeket mutat a laborlelet, és egyéb, nem hasi tünetek is vannak, akkor feltétlenül gondolni kell a sokszervi gyulladásra.

Pölöskey doktor arra is figyelmeztet: a felsorolt tünetek nem biztos, hogy egyszerre vannak jelen. Van, akinél előbb jelentkezik a hasfájás, a kötőhártya-gyulladás pedig csak néhány napon belül. A praxisában eddig egy gyermeknél fordult elő a betegség, de Szombathelyen tudomása van több gyanús esetről. Mint mondja, új betegségről van szó, amelynek a pontos diagnosztikus kritériumai is változhatnak még.

A szülőknek azt tanácsolja, az első láztól ne ijedjenek meg, de ha ez feltűnő gyengeséggel, elesettséggel társul vagy tartósnak bizonyul, ha megjelennek a kiütések, fáj a gyermek hasa, kötőhártya-gyulladása lesz, ami kilenc–tizenkét éveseknél már ritkább, akkor azonnal konzultáljanak gyermekük háziorvosával vagy gyermeksürgősségi ambulanciával. Gyanú esetén is hívják fel az orvost, mert a gyermek állapota hirtelen rosszabbra fordulhat, és kórházi környezetre van szükség a megfigyeléshez és az állapotjavításhoz egyaránt. A betegség tehát semmiképpen sem otthon kezelendő.

A legnagyobb veszélye, ha a szívizmot, a koszorúereket is eléri az immunrendszer által kiváltott gyulladás. Ez szív­elégtelenséget okozhat, a gyermek keringése felborulhat, és akár intenzív osztályra kerülhet.

Jó hír viszont, hogy a sokszervi gyulladás kezelhető. Ha egy gyermek intenzív osztályra kerül, infúziót, keringés­támogatást kap, lélegeztetik és megkapja az immunrendszert „megnyugtató” gyógyszereket – szteroidot, immunglobulint –, akkor kedvező a gyógyulás esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában