Megtorpanás és felpörgés

2021.01.06. 11:30

Őr Zoltán: a főszezonban soha nem látott tömegek jöttek az Őrségbe

Őr Zoltán polgármester szerint a 2020-as rendhagyó, komor év volt. Ugyanakkor volt egy furcsa dinamikája is. Hol nagy megtorpanások, befékeződések jellemezték, hol pedig felpörgés, kinyílás, nyitás. Az ördögi karmester szerepét pedig a járvány töltötte be.

Göngyössy Péter

Őr Zoltán polgármester értékelés, Őriszentpéter, 20210105, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

– 2020 sok lemondással és áldozattal járt, gyakran bezártságot, elszigeteltséget eredményezett. Márciusban megtörténtek a nagy bezárások, aztán májustól óvatos nyitások következtek. A turizmus számára az előszezon kiesett. Március–áprilisban nem lehetett vendégeket fogadni – kezdi Őr Zoltán az évértékelést, majd így folytatja:

– Májustól viszont, a főszezonban felpörgött a turizmus, és soha nem látott, óriási tömegek jöttek az Őrségbe pihenni és biztonságot keresni. Szinte 100 százalékos kihasználtságúak voltak a szálláshelyek és a turisztikai szolgáltatások is. A főszezonban bőven kompenzálódott az előszezon. Mindezt jól mutatja, hogy az idegenforgalmi adó az előző évinek a másfélszerese

lett.

A polgármester mindemellett megjegyzi azt is:

– A múlt évre visszatekintve a legfájóbb hiány talán a közösségi találkozások beszűkülése és elmaradása volt. Elmaradtak a nagyrendezvényeink, az Őrségi Vásár, a tökfesztivál, de nagyon fontos kisebb rendezvényeket sem tudtunk megtartani – például a Szentpéteri estéket és az adventi készülődés idejére tervezett idősek napját. Nem adtuk ki ebben az időszakban az Őri Híreket sem, helyette inkább az elektronikus kommunikációt választottuk, így tartottuk a kapcsolatot a lakossággal.

A pénzügyi mérleg nem fest túl rózsás képet – mondja a polgármester: – Az adóbeszámolók átolvasása után látszik, hogy 25 százalékkal csökkent a helyi adókból származó bevételünk. A nagyrendezvényeink 7–8 milliós bevétele is elmaradt. Így 25–30 millió forinttal volt kevesebb az idei bevétel az előzőekhez képest. Ez Őriszentpéter életében jelentős nagyságrend.

De vannak pozitívumok is: – Az elmúlt év pozitívumai között kell megemlíteni a termelői piacot, ami májusban nyitott újra. Hosszú és eredményes szezont zártunk.

Egy-egy szombaton nem volt ritka a 800 fős látogatottság, és volt olyan árusunk, aki egy nap alatt százezer forintos forgalmat bonyolított le. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy nagyberuházások fejeződtek be – és kezdődtek is el 2020-ban. A település központjának emblematikus épülete, a sárga ház felújítása 2019 végére történt meg, de az átadására a járványhelyzet miatt 2020 júliusáig kellett várni. Az épület mint kereskedő-, szolgáltatóközpont jól működik. Áprilistól szeretnénk a még üres helyiségben turisztikai információs irodát és ajándékboltot létrehozni. A másik fontos beruházás az Őrségi vadászati kiállítás volt, júliusi megnyitóval. Decemberben elkezdődött a 190 millió forintba kerülő csapadékvíz-beruházás. A munkák hamarosan folytatódnak.

Ami a jövőt illeti, Őr Zoltán polgármester óvatosan optimista:

– Nemsokára megkezdődik a Szikszai Edit Művelődési Ház felújítása, mintegy 30 millió forintot fordíthatunk erre: nyílászárókat, padozatot cserélünk, megújul a színpad is. Utoljára 2004-ben volt itt felújítás, ráfér az épületre az újabb korszerűsítés. Mindent összevetve a jövőre nézve egyszerre vagyunk bizakodóak, eltökéltek – és valamelyest frusztráltak. A járvány rávetíti árnyékát a 2021-es esztendőre is: például az iparűzési adó megfelezésével kell kalkulálnunk. Ez komoly érvágást jelent.

Kiemelt képünkön: Őr Zoltán a művelődési háznál: hamarosan kezdődhet a felújítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában