Pályázat

2021.01.15. 19:51

Régi álom: 600 millióból megújulhat a moziépület Körmenden

Hatszázmillió forintot nyert el egy pályázaton a körmendi önkormányzat: teljesen megújulhat a korábbi moziépület – mondta el Bebes István polgármester. Régi vágyuk teljesül ezzel a beruházással a körmendieknek.

Markó Petra

Fotós: Szendi Péter

A város szívében álló épület az 50-es években még raktárhelyiség volt, aztán mozi lett, de az utolsó átalakítása így is 1981-ben volt, tehát mindenféleképpen megérett a teljes felújításra, funkcióváltásra. A kimondott mozi tevékenységet nagyon nehéz lett volna fenntartani, éppen ezért próbálták már az előkészítésnél azt a lehetőséget követni, hogy egy komplex, többfunkciós közösségi épületet alakítsanak ki, ahol otthont kapnának különböző egyesületek, együttesek, szakkörök, de lennének benne kisebb események, előadások, bemutatók, és persze gondoltak arra is, hogy kamara moziként funkcionáljon. Most mindez egyben megvalósulhat.

Régóta szerepel az önkormányzat tervei között a régi moziépület megújítása. Az előkészítésre tettek is már lépéseket: néhány éve harminchárom körmendi szervezet szövetkezett a helyi fejlesztési stratégia elkészítésére. Kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalok és az idősek, valamint a város közösségi és gazdasági életének különböző területén aktívan tevékenykedő polgárok véleményére.

A konzorciumi tagok között jelen vannak a művelődés, a sport, a rekreáció, a turizmus, a köznevelés, a szociális élet, a városfejlesztés és az örökségvédelem területén működő intézmények és civil szervezetek: több lépcsőben, többszöri egyeztetés után közösen dolgozták ki azt a stratégiát, aminek egyik kulcsprojektje volt a mozi épületének megújítása és új funkciókkal való megtöltése – emlékeztetett Bebes István.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő és Bebes István polgármester – a háttérben a régi mozi épületével, amely most minden ízében megújulhat
Fotó: Szendi Péter

A megújuló épületben helyet kaphat egyebek mellett egy komfortos büfé – fogyasztásra alkalmas térrel az előcsarnokban vagy akár külső terasszal –, de az épület környezete is megszépül.

Ezen a ponton kapcsolódik a fejlesztés a környezettudatossághoz: a projektet ugyanis az Európai Unió pályázati kínálatában a Zöld város kialakítása témakörben találták támogatásra érdemesnek. Így nemcsak a mozi épülete kaphat új funkciókat, hanem a Szabadság téren a zöld felületeket is tovább fejleszthetik; valamint a Kölcsey utcában az iskola mellett lévő játszótér is megújulhat a szülők és a legkisebbek örömére.

A polgármester arról is beszélt, hogy mindezt olyan formában szeretnék megvalósítani, hogy az a fenntartható fejlődést is segíteni tudja. A tervek tartalmaznak egyébként parkolóhelyek kialakítására vonatkozó ötleteket és útfelújítást is.

– A beruházás a következő másfél-két évben valósul meg a tervek szerint. Az alapvető cél az, hogy a lehető legtökéletesebb állapotba hozzák a volt mozi épületét – szögezte le Bebes István, aki azt is elmondta, hogy a 600 milliós projekt nem igényelt a várostól

önerőt.

– A korábbiakban, amikor a moziépület hasznosítása napirenden volt, komoly forrásokat kellett volna még hozzáadnunk a megvalósításhoz. Most ugyanazt a forgatókönyvet követtük, mint a jelenleg is épülő piac esetében: megpróbáltunk magasabb összegre pályázni azért, hogy a város költségvetését ezzel ne terheljük meg, és végül sikerrel jártunk a kormánynál – zárta szavait a városvezető.

Arra pedig már V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője világított rá a bejelentés alkalmával, hogy vitathatatlan és jól látszik: Körmenden folyamatosak a fejlesztések, hiszen ahogy egy projekt befejeződik, máris indul a következő – vagy éppen párhuzamosan zajlanak egymás mellett a fejlesztések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!