Rendelet is van a munkahelyi gyermekfelügyeletről – Több vasi városban érdeklődtünk

Egy hónapja született újabb rendelet arról, hogy milyen szabályok szerint szervezhetik meg a cégek a dolgozók gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. A veszélyhelyzet ideje alatt a munkahelyükre bejáró szülőknek könnyebbséget hozhat a lehetőség.

Tóth Kata

A cégek napközbeni felügyeletet szervezhetnek a dolgozók gyermekeinek

Fotó: Shutterstock

A 2020. december 9-i Magyar Közlönyben jelent meg, milyen kritériumoknak kell megfelelni, hogy a cégek dolgozóik gyermekei számára napközbeni felügyeletet biztosíthassanak. A kormányrendelet értelmében veszélyhelyzet ideje alatt bármely foglalkoztató megszervezheti a nála keresőtevékenységet folytató személyek gyermekei számára a felügyeletet abban az esetben, ha a gyermek által látogatott köznevelési intézményben rendkívüli szünetet vagy tantermen kívüli digitális oktatást rendeltek el.

Fontos tudni, hogy a munkahelyi gyermekfelügyelet nem minősül a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti gyermekjóléti szolgáltató tevékenységnek. Amennyiben a foglalkoztató vállalja a munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezését, a következők szerint kell eljárnia.

A lehetőséget a szülők a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekük felügyelete céljából vehetik igénybe. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy gyermekénél betegségre utaló tünetekről nincs tudomása. A rendelet értelmében a munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között biztosítja a foglalkoztató.

A cégek napközbeni felügyeletet szervezhetnek a dolgozók gyermekeinek
Fotó: Shutterstock

A gyermekfelügyelet megszervezése kiscsoportos formában, szükség esetén vegyes életkori csoportokban történik. A munkahelyi gyermekfelügyeletet a foglalkoztatónak a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által kiadott, és a tevékenységét segítő minisztérium honlapján közzétett tájékoztatónak megfelelően kell működtetnie.

A munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezését legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell jelenteni a települési önkormányzat polgármesterének, illetve a fővárosban a fővárosi kerületi polgármesternek, továbbá a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak. A rendeletben az is szerepel: a polgármester a bejelentésről tájékoztatja a minisztert.

Több vasi városban érdeklődtünk, vajon érkezett-e a polgármesterekhez az elmúlt hetekben, hónapokban, a veszélyhelyzet ideje alatt a fenti témával kapcsolatban bejelentés. Ha igen, hány esetben és hány főt foglalkoztató cégektől? Igényelték-e szülők a munkahelyi gyermekfelügyeletet?

Sárvárról, Szentgotthárdról, Kőszegről is azt a választ kaptuk, hogy a napközbeni felügyeletre irányuló kérés nem érkezett a városvezetőkhöz az elmúlt időszakban. Bük egyik nagyfoglalkoztatója a Nestlé – ők is hasonlóan nyilatkoztak. A megyeszékhelyen tapasztaltakról dr. Károlyi Ákos jegyző úgy tájékoztatott: a szombathelyi önkormányzathoz az elmúlt hetekben, hónapokban munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezésére vonatkozó bejelentés nem érkezett.

A 2020. március 11-e és június 18-a közötti veszélyhelyzet ideje alatt a 176 embert foglalkoztató Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény, valamint a 73 főt foglalkoztató Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. jelezte az önkormányzatnak munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezését.

A lapunkhoz eljuttatott válaszban az is szerepel: a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézményben 2020. május 13-ától május 29-éig összesen öt gyermek szülei vették igénybe a munkahelyi gyermekfelügyeletet, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. pedig tizennégy gyermek számára nyújtott munkahelyi gyermekfelügyeletet a 2020. május 18- ától augusztus 28-áig terjedő időtartamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában