Versek kerülnek oszlopra, fára, kapura

2021.01.21. 11:30

Szabadtérre is születtek ötletek Vas megyében az online kulturális programok mellett

Hol villanyoszlopon hirdetik, hol ruhaszárító kötélre kicsipeszelve lengetik a kultúrát, nagy a készülődés január 22-re, a megemlékezés új formái bukkannak fel. A vírushelyzet adta sok online ötlet mellett a fizikai megjelenésekre vadásztunk a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatóságához kötődő programok között.

Merklin Tímea

20210120 A magyar kultúra napja alkalmából Kostyák Bori, kinyomtatott verseket helyez el Kissomlyó utcáin, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Kissomlyón Kostyák Bori ma telerakta a falut a Facebook profilján közzétett felhívására beküldött versekkel, jutott a villanyoszlopokra, a fákra, a kapukra, a buszmegállóba is, és még mindig küldik az emberek neki a kedvenc költeményeket.

Egyházasrádócon, Nemesrempehollóson és Egyházashollóson „Kultúrmorzsák” címmel tesz közzé a települések közösségi oldalain helyiekkel készült videósorozatot Liker-Oleszka Marietta, a falvak hirdetőtábláira pedig verseket helyez.

Rumban Téglás Tímea elmondta: Rumi Rajki István szobrait teszi ki a művelődési ház ablakaiba, az üvegekre pedig versek kerülnek, egyebek közt a szomszédos Zsennye költőjétől, Békássy Ferenctől.

Kenézben és Pecölben két-két „Kultmegállót” alakít ki Koszorús Veronika, első körben Örkény egyperceseket és kortárs verseket népszerűsítve. Ahogy megfogalmazta: ez a busszal járó iskolásoknak üzenet, hogy a kultúra nem poros, hanem modern, és be lehet vonni így az időseket is, akik nincsenek jelen az online térben és könyvtárba sem járnak.

Répcelakon Boros András elárulta: a kultúra napja alkalmából megzenésített versekkel fogja elárasztani a teret a művelődési ház elé kitett hangszórókon keresztül, és verseket csipeszel az oszlopok közé kihúzott ruhaszárító kötelekre, amelyeken már jó visszhangú képes kiállítást is installált.

Kisunyomban Kincses Christinától megtudtuk: játékot hirdetett a falu most elkészült Facebook oldalán, a település lakói kommentben írhatják meg kedvenc könyvüket, és hogy kinek ajándékoznák oda szívesen. A megnevezettek közül hármat kisorsolnak, és meg is vásárolják nekik a könyveket.

Vassurányban ovisok mondanak versrészleteket videóra, ezeket a közösségi oldalon közlik, a megújult buszmegállóban pedig vitrineket helyeztek ki. Az egyikben könyvek lesznek, lehet hozni-vinni őket, a másikban a helyi kézművesek alkotásai: Barta András fafaragást, Patyi Ildikó kerámiát, Parapaticsné Gyócsi Hajnalka és Kajcsos Attiláné horgolást, Vargáné Janzsó Szilvia dekopázst és harisnyavirágot mutat be. Kiállít maga a szervező Kajcsos Anikó is, aki amigurumikat készít szabadidejében, és régóta aktív falu programjainak létrehozásában. A kultúra napi program az önkormányzattal és a civilekkel együttműködésben valósul meg.

Vassurányban Kajcsos Anikó alakítja a buszmegállót kulturális felületté Fotó: Unger Tamás

- Nagyon örültem, hogy a munkatársaink nem csak abban gondolkodtak, hogy elszavalják a Himnuszt vagy kiposztolnak egy kulturális programajánló linket a Facebook-ra, hanem több korosztályt szólítottak meg, videókat készítenek, tárlatokat installálnak köztereken, buszmegállókban, és versek kerülnek oszlopra, fára, kapura – mondta Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója, aki a közművelődési foglalkoztatási és képzési programba 2020. december elsejétől felvetteknek adta azt a feladatot, hogy találjanak ki a egy-egy kultúra napi megemlékezést. A 122 ember 134 vasi helységben dolgozik – van, aki több falut is ellát -, így Vas megye településeinek több mint a felén készülnek programmal az ünnepre az NMI égisze alatt.

Kiemelt képünkön: Kissomlyón Kostyák Bori telerakta ma a falut a felhívására beküldött kedvenc versekkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában