Sokan választják Répcelakot

2021.01.10. 15:30

Répcelaki polgármester: A tavalyi sikerek megalapozták az új évet

Tavaly jól gazdálkodott az önkormányzat, így idén sem néz hatalmas nehézségek elé a város. Sőt: beruházásokat folytat és újakba is kezd – derül ki Szabó József polgármester évértékelőjéből.

Polgár Patrícia

20210107 Répcelak Szabó József, Répcelak polgármestere Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Amit 2020 januárjában eltervezett, az év végéig sikerült megvalósítania a város önkormányzatának. Ami nem teljesült, az a koronavírus-­járvánnyal volt kapcsolatos. – Elmaradt a háromnapos fesztiválunk, az egyesületek kiállításai, koncertjei, az irodalmi estek. Gyorsan lezárultak a bajnokságok. Ez nagy fájdalom volt mindenkinek. Egyedül augusztus 20-án a Radó-örökség köré épülő napunkat tudtuk megtartani – kezdi évértékelőjét Szabó József. Az eltervezett felújításokat és beruházásokat – a kisebb csúszásoktól, határ­idő-módosításoktól eltekintve – sikeresen tudták teljesíteni. A 2020-as esztendő legnagyobb eseménye a Radó-ház és az azt körülvevő tér felújításának befejezése volt.

Egész évben zajlott a „víz­projekt” és a szennyvízhálózat felújítása: korszerűsödött a Vörösmarty utca. Az iskolafelújításba szintén 2020-ban, nyár elején kezdtek bele. A gyerekek elhelyezését az önkormányzat és az egyházak oldották meg a város több épületében, sőt Nicktől is kaptak segítséget. Az egyik szárny mára elkészült, oda a felsősök lassan visszatérhetnek, az alsósok maradnak továbbra is a külső helyszíneken.

– A vírusnak számos negatív hatása volt az elmúlt évben, de talán pozitív hozadékaként megtanultunk kicsit jobban odafigyelni a másikra. Többet segítettünk egymásnak. A szolidaritás már tavasszal is nagyon erős volt: tudtunk segíteni a mentőknek, külön jutalmaztuk az egészségügyi és szociális dolgozókat, valamint kiemelten támogattuk a rászoruló családokat. Az adventi hagyományos adománygyűjtésünk mellett a képviselőkkel együttműködve pénzgyűjtést szerveztünk – tudjuk meg a polgármestertől, aki hangsúlyozza: spórolni akkor kell, amikor van miből. – Tavaly nem költöttük el az előző évi iparűzési adóból származó többletbevételeinket, így az idei évet jó kondíciókkal kezdi az önkormányzat – mondja a polgármester. A kormányzati elvonásokat és az iparűzési adó kiesését ők is megérzik, de amin nem tudnak változtatni, azon nem keseregnek, új megoldásokon törik a fejüket. Úgy tervezik ezt az évet is, hogy az emberek ne érezzék meg, hogy kevesebb a pénz.

Ami 2021-et illeti, egy 120 millió forintos minibölcsőde felépítésébe kezdenek pályázati pénzből. Folytatódik az iskolafelújítás, a szennyvízprojekt és a vízhálózat rekonstrukciója. Négy éve nyitottak egy új utcát, ami mostanra betelt, így azt meghosszabbítva új telkeket alakítanak ki, a közművek kiépítésébe és útépítésbe is belefognak. – Jó dolog, hogy megtaláltak bennünket a magánbefektetők: lakópark épül, és két hete egy ötlakásos társasház építésébe is belekezdtek – mondja.

Egyre többen költöznek a kisvárosba, jönnek még az ország túlsó feléről is. A fiatalok főleg a munkalehetőségek miatt, a nyugdíjasok pedig a nyugalom miatt választják Répcelakot.

Kiemelt képünkön: Szabó József polgármester. Amin nem tudnak változtatni, azon nem keseregnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában