Csuka Lajosnéval beszélgettünk

2021.01.17. 07:00

Szigorú, mégis segítőkész vezető a Markusovszky kórház gazdasági igazgatója

Majdnem ötven éve az egészségügyben dolgozik, 21 éve a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója Csuka Lajosné. Szakmai felkészültségében nagy szerepe volt annak, hogy az egészségügy gazdasági- pénzügyi ismereteinek megszerzését az alapoktól kezdte.

Tóth Kata

Csuka Lajosné

Fotó: Unger Tamás

 

A gazdasági igazgatót, aki egyben a főigazgató általános helyettese, sok évtizedes szakmai életútjáról faggattuk.

 

 

Az érettségi után az Egészségügyi Alapellátó Intézmény jogelődjénél, az Egészségügyi Gazdasági- Műszaki Ellátó Szervezetnél kezdett dolgozni könyvelői munkakörben, majd megjárva a létrafokokat, gazdasági vezetői, illetve intézményvezetői megbízást kapott Szombathely Város Közgyűlésétől 1988-ban.

 

 

– A város legnagyobb költségvetési intézményénél a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői, bölcsődei és szociális ellátás pénzügyi, gazdasági, humánpolitikai és fejlesztési, beruházási feladatainak irányítása tartozott hozzám. Munka mellett nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy szakmai ismereteimet gyarapítsam. Felsőfokú szakvizsgát szereztem államháztartási mérlegképes, humánpolitikai és bérügyi szakmákban. Közel húsz évig az Alapellátó Intézetnél maradtam. Erre az időszakra tehető a háziorvosi rendszer vállalkozási formában való működtetésének megszervezése.

 

 

Szombathely akkori vezetésével az országban az elsők között sikerült 52 házi- és gyermekorvosi körzet szolgáltatóival olyan megállapodást kötni, amely mindkét fél számára elfogadható volt. 1992-1993-ra tehető az egészségügy finanszírozásának gyökeres átalakítása – a feladatot az akkori Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) és megyei szervezeteihez delegálták – idézi fel az első két évtizedet.

 

 

Akkor kapott felkérést arra, hogy fogadja el a megye egészségügyi intézményeiben újonnan bevezetett teljesítményfinanszírozási koncepció megszervezését, bevezetését. A Társadalombiztosítási Igazgatósághoz hívta az igazgató, aki a költségvetési gazdálkodásban és az egészségügyi alapellátásban jártas szakembert keresett. A munkakör újszerűsége miatt rendkívül sok feladattal járt, de új kihívást jelentett, így a felkérést elfogadta, és hét évig finanszírozási osztályvezetőként dolgozott az OEP-nél.

 

 

Ez idő alatt elvégezte a József Attila Tudományegyetemen a társadalombiztosítási szakot, négy év múlva szakközgazdász diplomát szerzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Szívesen gondol vissza arra az időszakra, mert új ismereteket szerzett, és nem utolsósorban a megyei egészségügyi intézményeknek a szakmain kívül széles körben személyes kapcsolatokat is kiépített.

 

 

1999-ben a Markusovszky-kórház új vezetése kereste meg, és kérte fel a kórház gazdasági igazgatói feladatainak ellátására, amelyet a mai napig betölt. – Sokat hezitáltam, de úgy éreztem, hogy a pénzügyi-gazdasági ismereteimmel, a főigazgató vezetésével közösen meg tudjuk oldani, hogy rendkívül feszített munkával ugyan, de a kórház rentábilisan működjön. Az élet végül engem igazolt, sikerült megteremteni a kórház gazdasági egyensúlyát.

 

 

A kérdésre, hogy vezetőként milyen irányt képvisel, így felel: – A felügyeleti szervvel, a kórház vezetésével, kollektívájával mindig törekedtem az őszinteségre, a jó munkatársi kapcsolat kialakítására és a magas szintű szakmai munka ellátására. A kollégáim tudják rólam, hogy a teljesítményt mindenkitől elvárom, ebből nem tudok engedni. A visszajelzések alapján a munkában szigorú vezetőnek tartanak, de segítem is a munkatársakat motiválva, a lehetőségeimhez mérten. Emellett magammal szemben is maximalista vagyok. Nagy a teherbírásom és a rám bízott feladatokat igyekszem maradéktalanul elvégezni. A kórház „mamutintézmény”, a feladatom nem nyolcórás. Ezt a főnököm és közvetlen vezetőtársaim is igazolják, hiszen a munkaidőnket valamennyien a feladatokhoz igazítjuk.

 

 

A gazdasági igazgatói feladatok és a családi élet is összeegyeztethető: Csuka Lajosné Magdinál hol az egyik, hol a másik van előtérben, ebben is próbálja az egyensúlyt megteremteni. Ehhez kell az otthoni biztos háttér, segítés, megértés is, amelyet a férje biztosít. – Sikeres embernek érzem magam, mert mindig azzal foglalkozhattam, amit szeretek, és az új feladatok, kihívások újabb lendületet adtak – jelenti ki.

 

 

Mint mondja, inspiráló számára az is, amikor a szakmai munkáját elismerik. Az alapellátás átszervezéséért, az újonnan bevezetett jogszabályok betartatásáért megyei, városi és társadalombiztosítási díjakat, de országos kitüntetést is kapott. 2004-ben Pro Sanitate, egy évvel később Szombathely Egészségügyéért Díjjal ismerték el, 2006-ban a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékérmét; 2008-ban Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Egészségügyi Tagozata elismerést, 2010-ben a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékplakettjét, 2011-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapta; 2019-ben különdíjban részesítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. 2020-ban pedig Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerte el szakmai munkáját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 

 

Az utóbbi díjra prof. dr. Nagy Lajos főigazgató terjesztette fel. Laudációjában szerepel: „ő az ország egyetlen olyan gazdasági igazgatója, aki egy kórházban 21 éven keresztül oly módon teljesítette a feladatait, hogy az egészségügyi ellátást mindig szolgálatnak tekintette, és a mai napig azon dolgozik, hogy a kórház gazdasági egyensúlyban, jó színvonalon tudja ellátni szakmai feladatait a jogszabályi feltételek, elvárások biztosításával.”

 

Kiemelt képünkön: Csuka Lajosné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában