Szoros gazdálkodással számolnak

2021.01.27. 07:00

Terveznek, és bíznak a pályázati sikerekben Jánosházán

Önerős beruházást idén nem terveznek, de pályázati sikereket remélnek Jánosházán. Kiss András polgármester emlékeztetett a tavaly zárult beruházásokra és a koronavírus-járvány követelte helytállásra.

Bakos Ágnes

Kiss András polgármester hangsúlyozta, hogy a vírushelyzet helytállást követelt

Fotó: Szendi Péter

2020 nem olyan boldogan telt, mint elterveztük januárban – kezdte a visszatekintést Kiss András polgármester. A polgármester hangsúlyozta: a város rendezvényei félezer embernél kevesebbet nem mozgatnak meg, így nem tudták volna tartani a létszámkorlátot, amikor az volt érvényben, és az elsődleges szempont a biztonság volt, megvédeni a lakosságot a járványhelyzetben. Elmaradt a március 15-ei megemlékezés és a díjátadások, elmaradt a motoros fesztivál, az idősek napja, a teadélutánok, ahogy a városnap és az almafesztivál, annak részeként a pálinkaverseny is.

A vírushelyzet helytállást követelt, és példásan dolgoztak, dolgoznak – értékelt Kiss András. – Elsőként vettünk az összes intézménybe ózongenerátort, autókat, hogy biztosítani tudjuk az ebéd házhoz szállítását. Innen volt elsőként online szentmise-közvetítés – vette sorra.

Kiss András polgármester hangsúlyozta, hogy a vírushelyzet helytállást követelt
Fotó: Szendi Péter

Ismét köszönetet mondott az Öregek Napközi Otthona munkatársainak a rendkívüli munkáért, és hozzátette: – Reméljük, hamarosan vége lesz és felszabadultan élhetünk tovább 2021 második felében, vagy talán már a második negyedévben. A vírushelyzet közepette számos beruházás zárult Jánosházán, így a barnamezős területek rehabilitációja, amelyben több mint 200 millió forintból felújították az egykori fogadóépületet, azt október elsején vették át a civil szervezetek. Ugyancsak zárult a zöldváros-pályázat, és elkezdték az energetikai projektet: a Batthyány-iskola és a báziskonyha felújítását.

Traktorbeszerzésre is jutott pályázati forrás, ahogy a szennyvíztelep rekonstrukciójára, valamint a Magyar falu programban eszközbeszerzésre nyert a város. Tíz hektárnyi zöldterület karbantartásához használják az ipari lombszívót, a permetezőt, minikotrógépet. Kiosztották már a 2020-as szociálistűzifa-támogatást, és csatlakoztak a Bursa Hungarica pályázathoz, osztottak ezúttal is ösztöndíjakat, és hat pályázó volt az önkormányzat által nyújtott lakástámogatásra.

– 2021-ben meghúzzuk a nadrágszíjat, szerintem 2022-ben is, a testülettel megbeszéltük, hogy idén önerős beruházás nem lesz – tekintett előre a polgármester. Százszázalékos támogatású pályázati lehetőségeket remélnek, ilyen a csapadékvíz-elvezetés, amelynek első ütemére adtak be most pályázatot. Soha nem tettek le az Erdődy–Choron-kastély felújításáról, vadászkastélyt álmodtak oda, és – mint Kiss András fogalmazott – folyamatosan lobbiznak, hogy megújuljon, hasznosuljon Kelet-Közép­Európa egyetlen hagymakupolás kastélya. A másik nagy jánosházi álom, hogy az egykori gimnázium épülete szociális otthon legyen. Készen vannak az engedélyes és kiviteli tervek a 600-700 millió forintos beruházáshoz. És szeretnének kézilabdacsarnokot, azt a Batthyány-iskola régi csarnokához építenék hozzá, itt is kész tervekkel várják a pályázati lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában