Vas megyében csaknem 300 pedagógus jelentkezett mintavételre

A Vas megyében dolgozó csaknem négy és félezer pedagógus 6,27 százaléka, 295 fő regisztrált december 31-én 20 óráig a január 2-ára és 3-ára meghirdetett csoportos koronavírus-tesztelésre.

Pajor András, Polgár Patrícia

Fotó: Pajor András

A sárvári mentőállomáson álló mintavételi busznál csaknem százan éltek a köznevelési intézmények dolgozóinak megszervezett kétnapos önkéntes tesztelés lehetőségével. A legtöbben szombaton délelőttre regisztráltak maguknak időpontot. A térítésmentes víruspróbán való részvételt – a sárvári körzetben érintett több mint ezeregyszáz – nevelésben-oktatásban közreműködő foglalkoztatottak közül az Oktatási Hivatal elsősorban azoknak javasolta, akik potenciális tüneteket észlelnek magukon, illetve a téli szünet ideje alatti személyes kontaktusok miatt akartak megbizonyosodni róla, hogy nem fertőzöttek.

Szombathelyen találkoztunk Domjánné Éder Mariettával, a Rum-Kastély EGYMI gyógypedagógusával, aki nem szeretné bevinni az intézménybe a vírust, valamint bizonyosságot szeretett volna szerezni arról, hogy fertőzött-e – ezért jelentkezett a tesztelésre. Férje, Domján Csaba szintén az intézményben dolgozik kollégiumi nevelőtanárként. Ő is szeretett volna bizonyosságot – ezért vállalta a tesztet. Mindketten negatív tesztet produkáltak.

Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végezték el a tanítás megkezdése előtt. Vas megyében a pedagógusok csoportos koronavírus-tesztelését az egészségügyi felsőoktatásban részt vevő hallgatók végezték. Minden mintavételi helyszínen segítségükre volt két fő adminisztrátor a kormányhivatalból és a tankerületekből. Szükség esetén a mentők reggelenként gyakorlati oktatást tartottak a hallgatóknak a védőeszközök és tesztek használatáról.

A szombaton és vasárnap 7 és 19 óra közötti tesztelésre érkező óvodai és iskolai dolgozóknak egy adatlapot kellett kitölteniük, melyen rögzítették a vizsgálat elvégzésének helyét és idejét, személyes és az őket foglalkoztató intézmény adatait, valamint elfogadták, hogy pozitív eredmény esetén kötelesek értesíteni háziorvosukat és karanténba kell vonulniuk. Az előzetes időpontfoglalási lehetőséggel nem élő, illetve az oktatási azonosítóval nem rendelkező foglalkoztatottak, például hitoktatók és technikai dolgozók előzetes regisztráció nélkül, a megadott idősávokban szintén felkereshették az általuk kiválasztott valamelyik mintavételi pontot.

Vas megyében négy helyszínen végeztek a tesztelést: a szombathelyi, a sárvári és a körmendi mentőállomáson, valamint Szombathelyen, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán. A Covid gyorsteszttel végzett vizsgálatok esetében a mintavétel az orrnyálkahártyából történt, 15 percen belül pedig már kézhez is kaphatták teszteredményüket a közoktatásban dolgozók. Amennyiben valakinek a tesztje pozitivitást mutatott, azonnal értesítenie kellett a háziorvosát és az oktatási intézmény vezetőjét, továbbá az eljárásrendben foglaltak szerint karanténba kellett vonulnia, a népegészségügy pedig megkezdte a kontaktkutatást.

Kiemelt fotónkon: Sárváron a mentőállomáson álló buszban teszteltek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában