Hétfőtől új matrica kell

2021.01.29. 14:00

Vasárnap éjfélig érvényesek a tavalyi éves megyei és országos autópálya-matricák

Ez a nap a határideje a nagycsaládos kedvezmények és a mentességek megújításának is.

Budai Dávid

Február 1-jétől már erre a szakaszra is csak a 2021-es matricákkal lehet felhajtani

Fotó: Cseh Gábor

Kétmillió-hatszázezer darab 2020-ra megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le vasárnap éjfélkor, ezt követően ezek az e-matricák nem használhatók a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon. Annak ellenére, hogy a 2021-es matricák már tavaly december 7-e óta elérhetők, Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója egy héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák több mint 65 százalékát még nem vásárolták

meg a közlekedők.

A korábbi évek tapasztalatai alapján nagy rohamra lehet számítani az utolsó napokban, ami az ügyfélszolgálati pontokon, de akár

az elektronikus rendszerekben is fennakadásokat okozhat. Aki sokat utazik és sokfelé, annak megérheti az éves matrica (44 ezer 660 forint) választása – például ha valaki az év kilenc hónapjában járja az országot. De aki csak ingázásra használja a fizetős szakaszokat

– például Szombathely és Budapest között –, az jobban jár, ha csak az érintett megyékre szóló négy darab megyei matricát vásárolja meg (20 ezer 800 forint).

Február 1-jétől már erre a szakaszra is csak a 2021-es matricákkal lehet felhajtani
Fotó: Cseh Gábor

A fizetős szakaszok idén mintegy 120 kilométerrel nőttek, ilyen az M85-ös folytatása Sopron-kelet csomópontig vagy az M76-os autóút M7-estől Balatonszentgyörgyig tartó szakasza. Jó tudni azt is, hogy az autópálya-matricák inflációkövetéssel, 3,9 százalékkal drágultak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a személygépkocsiknál tavaly a tíznapos matrica ára 3500 forint volt, most ugyanezért 3640 forintot kell fizetnünk. A havi matrica ára 4780-ról 4970 forintra változott, az éves megyei matrica ára pedig 5000-ről 5200 forintra nőtt.

Január 31-e az úthasználati díj fizetéséhez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő. Előbbi a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművekre vonatkozik, utóbbi pedig a nagycsaládosokat érinti. Részleges díjmentességre a mozgáskorlátozottak is jogosultak, azonban nekik nem szükséges a bejelentést évente megújítani a kedvezmény igénybevételéhez. (Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak részleges díjmentességre jogosultak, vagyis D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot.)

Aki időben észreveszi, hogy olyan díjköteles szakaszra hajtott fel, amelyikre nincs jogosultsága, annak hatvan perce van pótolni a mulasztást. Ezt akár a legközelebbi parkolóban félreállva, mobilon is megteheti. Aki ezt elmulasztja, de 60 napon belül befizeti a pótdíjat, annak 15 ezer 460 forintot, aki viszont két hónapnál tovább húzza a büntetés megfizetését, annak 61 ezer 820 forintot kell fizetnie. Sokan nem tudják, de díj­ellenőrzést nemcsak kamerák segítségével végeznek, hanem kitereléses ellenőrzésekkel is. Tavaly novemberig 18 ilyen ellenőrzést végeztek, és több mint 16 ezer gépjármű e-matricájának, illetve tehergépjármű e-útdíjának érvényességét és megfelelőségét ellenőrizték.

Az autópálya-matricák beszerzéséhez a NÚSZ Zrt. a saját, mobiltelefonra is optimalizált ematrica.nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás, és az azt igazoló bizonylatot vagy nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig. Ráadásul ezen a felületen minden adatot csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások során elkerülhetők a tévesztésekből (pl.: rendszámelírás) fakadó kellemetlenségek. A megváltott megyei és éves matricák idén is a következő év januárjának a végéig érvényesek, vagyis 2022. január 31-e éjfélig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában