Vérplazmát adott az új betegek gyógyításáért a koronavíruson átesett sárvári Wieder Sándor

Adj vérplazmát, és pipáld ki már januárban a 2021-es jótetted – olvasható a Plazma Pont Győr honlapján. A sárvári Wieder Sándor – ilyen szempontból – tavaly december utolsó napjaiban pipálta ki az előző évit. Belső késztetése, hogy másokon segítsen.

Tóth Kata

20210104 Wieder Sándor - vérplazmát adott sikeresen december végén Covid után, Rábasömjén, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Rendszeresen nyújtja a karját, decemberben a 89. véradására készült a 45 éves férfi. Azt mondja, az önkéntességnek ez a fajtája a katonaságtól végigkísérte az életét. Sorállományú kiskatonaként még leginkább a kétnapos eltávozás ígérete motiválta, majd egyre tudatosabban és gyakrabban, évente háromszor-négyszer jelentkezett: a vérét műtétekhez, kezelésekhez, vérkészítmények előállításánál használták.

A négygyermekes apa azóta a családjában, közvetlen környezetében is megtapasztalta, milyen hasznos a segítségnyújtásnak ez a formája. A plazmaadásnál hasonló volt a motivációja: miután átesett a Covid–19-fertőzésen, hallotta, hogy a kórházi ellátást igénylő betegek kezelésére a leghatékonyabb gyógymód a vérplazma-terápia, és hogy a szérum kizárólag gyógyult betegek véréből állítható elő. Nem késlekedett a jelentkezéssel.

Wieder Sándor októberben esett át a koronavírus-fertőzésen. Győrben plazmadonorszámot kapott
Fotó: Cseh Gábor

– Októberben egy héten belül az egész család, mind a hatan megfertőződtünk. Engem nagyon ledöntött a betegség, de szerencsére mind kigyógyultunk. December elején telefonáltam a Szombathelyi Területi Vérellátóba – addigra bőven letelt a három hét, miután a járványügyi hatóság gyógyulttá nyilvánított. Érdeklődtem a plazmaadás lehetőségéről, és arra is kíváncsi voltam, hogy a vírus ellen termelt antitest kimutatható-e, és ha igen, milyen mértékben a szervezetemben. Behívtak, részt vettem a véradásoknál is jellemző adminisztratív procedúrán, be kellett mutatnom a negatív PCR-tesztemet és a hatósági igazolást.

Háromegységnyi vért vettek tőlem, amit a Dél-pesti Centrumkórházba küldtek, azt vizsgálták, hogy elegendő antitest található-e a mintákban. (A koronavírus-fertőzés esetén eltérő, hogy mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához az kell, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket.) Néhány nap múlva a győri plazmapont jelentkezett, december 28-ára kaptam tőlük időpontot: családi programot szerveztünk arra a napra Győrbe. Nagyon figyeltem a felkészülésre: a vérplazmavétel előtt fehérjedúsan táplálkoztam, egy csepp alkoholt sem fogyasztottam, vizet viszont annál többet – mesélte Wieder Sándor.

Az ultramodern belvárosi helyszínen teljes körű orvosi vizsgálaton vett részt, részletes tájékoztatást kapott: a vérplazmavétel hasonló a véradáshoz, de a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel. A plazmagyűjtő állomáson 30-40 percig tartott maga a beavatkozás, amelynek végén megköszönték a közreműködését.

Azóta külön értesítette a Dél-pesti Centrumkórház, hogy továbbra is várják önkéntesként, mert koronavírusból kigyógyultként a benne található antitestek mennyisége alapján fel tudják használni a vérplazmáját szérum készítésére. – Hamarosan minden megyeszékhelyen, Szombathelyen is lesz plazmagyűjtő állomás. Amíg egészséges vagyok és tudok másokon segíteni, akár ott, akár Győrben, véradóként vagy plazmadonorként, egyértelmű, hogy megteszem, és erre biztatok másokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában