Alkalmi és rendszeres szállítás

2021.01.20. 07:00

Veszélyhelyzetben is segít a FÉHE

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. támogató szolgálata a járványhelyzetben is folyamatosan működik. Alkalmi és rendszeres, egyéni vagy csoportos szállítást is kérhetnek az érdeklődők a szolgálattól.

Tóth Kata

20210119 Féhe támogató szolgálata, Kovács Gyula gépkocsivezető, Liziczkai András fogyatékkalélő, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A FÉHE Kft. egyik alapfeladata a fogyatékos emberek önálló életvitelének segítése, számukra a szociális ellátások biztosítása.

Fontosnak tartják családjuk tehermentesítését is, és minél szélesebb körben akarnak segíteni. Az országban az elsők között, 2001-ben indult támogató szolgálatuk. 2003-tól kezdve biztosítják a fogyatékos emberek számára a nappali ellátást a 11-es Huszár úti központban, és 2018 óta működik az otthonsegítési szolgálat azoknak a családoknak, amelyek fogyatékos gyermeket, fiatalt nevelnek.

Szombathelyen és a környező 39 településen tudnak segíteni – mondja elöljáróban Juranovits- Racker Rita, a fogyatékosellátás szakmai vezetője. Hozzátéve, hogy míg támogató szolgálatukat súlyosan fogyatékos emberek tudják igénybe venni, addig az otthonsegítést tartós beteget, enyhén értelmi fogyatékos vagy SNI-s gyermeket nevelő szülők is igényelhetik, akár a megszokott munkaidőkereten túl.

– Folyamatosan érkeznek be az igények, változó, hogy esetenként vagy rendszeresen kérik a támogatást. A segítségnyújtásunk mindig személyre szabott, speciálisan képzett szociális szakemberek végzik, akik közreműködnek az alapvető gondozásban-ápolásban, a háztartási munkákban, otthoni felügyeletet biztosítanak, és ügyintézéskor is kísérik az ellátottat. Speciális szállításra is van lehetőség – iskolába, szociális, egészségügyi intézménybe vagy munkahelyre – egy ötszemélyes autóval és egy akadálymentesített, kerekesszékes utas szállítására is alkalmas kilencszemélyes kisbusszal. Ha valaki felkeresi a szolgálatot, gyorsan reagálnak, van még szabad kapacitásuk – mondta Juranovits-Racker Rita.

Liziczai András, a szombathelyi kerekesszékes fiatalember, akit egyedül nevel idős édesanyja, a FÉHE napközijébe jár, bevonták a foglalkoztatásba, egy éve naponta szállítják az otthona és a 11- es Huszár úti központ között.

Kiemelt képünkön: Liziczai Andrást Kovács Gyula kíséri haza a FÉHE napközijéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában