Ragaszkodnak a hagyományokhoz

2021.02.21. 07:00

1989 óta részt vesznek a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrán a répcevisi önkéntes tűzoltók

Százhuszonöt éve működik önkéntes tűzoltó egyesület Répcevisen. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területéhez tartozó civil szervezet tagjai ragaszkodnak a hagyományaikhoz.

Tóth Kata

Édesapja révén Kovács András (31) elnök és Török Dávid (26) parancsnok is gyerekkora óta látja, milyen az önkéntes tűzoltók élete, és kis túlzással második otthona a tűzoltószertár. Ott és az öltözőben vezetnek körbe először, és mutatják büszkén a gépjárműfecskendőt, amivel kilencen vonulhatnak és több mint 1000 liter vizet tudnak szállítani. Az egyesület tagjai építették bele a tartályt és a szivattyút. Vigyáznak a jól felszerelt járműre. Legutóbb szerdán reggel vonultak vele a peresznyei és a csepregi önkéntesekkel együtt: Répcevis és Zsira között letért az útról egy autós, a szántóföldön többször megpördülve az autója a tetején állt meg.

Utána a legénységi szobában ülünk le – kiderül, hogy a két fiatal négy éve vette át az idősebb generációtól a stafétát – András édesapja parancsnok volt, Dávidé is önkéntes tűzoltó –, és nagy megtiszteltetésnek érzik, hogy a hagyományt továbbvihetik. – Az idősebbek biztosítottak bennünket: nem engedik el a kezünket. Azóta is mindenki kiveszi a részét a munkából, abban adja a szakértelmét, amiben tudja – mondják. Szóba kerül az utánpótlás-nevelés is: bár tavaly erre kevés lehetőség adódott, nekik is fontos, hogy megszólítsák a még náluk is ifjabbakat. És ha már generációk és folytonosság: nem felejtik az őseiket sem. Az alapítás 125. évfordulójára az idén szép ünnepséggel készülnek. Az elnök idézi a múltat:

Répcevis Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete korábbi nevén, Nemesvisi és Káptalanvisi Önkéntes Tűzoltó Egylet 1896-ban jött létre. Első elnöke a község plébánosa volt. 1934-ben szentelték fel a csapatzászlót. Az egyesület a két világháború alatt folyamatosan működött, az ’56-ot követő években 1974-ig önállóan tevékenykedett. 1974-től 1990-ig a Községi Tanács térségében együttműködött a Szakonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, úgy, hogy önállóságát megtartotta. Először csak kocsifecskendővel, majd 400-as, aztán 800-as kismotorfecskendővel is rendelkeztek. 1989-ben alakultak újjá. 1994-ig egy Latvia szolgálta a tagokat.

 

Egy év múlva egy Zuk-ot állítottak rendszerbe. 1996 is jelentős év: akkor alakították ki a Szent Flórián teret a tűzoltók védőszentjének szobrával, ott állították ki egykori kocsifecskendőjüket. Két év múlva készült el az új tűzoltószertár és a legénységi szoba a volt iskolaépület tárolóhelyiségeiből. Akkor költöztek mostani helyükre és kapták ajándékba az Opel Blitz LF típusú tűzoltóautót az ausztriai Schwaz városából. 2002 és 2005 között CTIF – nemzetközi tűzoltó versenyszerelés – megmérettetéseken vett részt csapatuk. 2009-ben alakult ifjúsági rajuk. Rá két évre 1100 liter/perc teljesítményű átemelő szivattyút szereztek be pályázat útján. Később tűzoltószivattyút szereztek be, 2018-ban érkezett a jelenlegi Mercedes tűzoltóautó, azóta megújult a tűzoltószertár és a legénységi szoba épülete.

Harminchárom fős most az egyesület – az egyik legaktívabb civil szervezet a 320 lakosú faluban. Több korosztály képviselteti magát, és legalább 15-en mindig hadra foghatók. Két hete három tűzoltójuk vizsgázott sikeresen a 40 órás tanfolyamon, ezzel tovább bővült vonulós állományuk – mesélik. Tavaly, bár a vírus miatt nehéz év volt, támogatások, pályázatok és önerő révén sokat fejlődtek: komplett védő- és gyakorló ruházatot nyertek, anyagi forrást az öltöző kialakítására-befejezésére és riasztórendszer telepítésére. Az öltöző kivitelezéséhez sok segítő kéz hozzájárult.

– A fiatalos fejlődni akarás jellemez minket. Anyagilag mindig a stabilitást célozzuk, segítenek a pályázatok, és az önkormányzat is támogat bennünket. Jól tudunk együtt dolgozni, és jó kapcsolatunk van a faluval, amiben tudunk, segítünk – mesélik. Minden évben május elején Flórián-litániát tartanak, és évek óta feljárnak a Szent László-kápolnához, szervezik az ottani litániát, végzik a tereprendezést. Tavaly a plébániaudvaron közösen más egyesületekkel civil napot szerveztek. Részt vesznek a Répce-kupa tűzoltó versenyen és a megyei versenyeken is. 1997 óta részesei a horvátzsidányi Peruska Mária zarándokhely tűzoltómisének.

Húsz éve a nőnapokon vacsorával vendégelik meg a tűzoltó feleségeket, barátnőket. Idén június 5-re területi tűzoltóversenyt szerveznek, utána tartják jubileumi ünnepségüket. Nemzetközi kapcsolataikat is említik: a kétévente szervezett Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrán 1989 óta képviselteti magát a répcevisi ÖTE. Magyarországról szinte egyedüli településként rendszeresen. Így jutottak el Olaszországba, Dániába, többször Németországba, Ausztriába, Szlovéniába és Gyulára is. Testvérkapcsolatot alakítottak ki a németországi Jork város tűzoltó egyesületével.

Az elsődleges persze az, hogy a tűzvédelmi és műszaki mentési feladatokat ellássák. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal kötött együttműködési megállapodás szerint Zsirára, Peresznyére, Gyalókára, Szakonyba is mennek riasztás esetén. Részt vettek tűz, árvíz, belvíz elleni védekezésben, és vonultak már épületkár és közlekedési baleset felszámolásához is. Tavaly 18 esetben kaptak riasztást, az idén eddig hatszor. Kitörölhetetlen emlék a 11 évvel ezelőtti villámárvíz, ami elöntötte a völgyben fekvő falut, ahogy egy 2015-ös peresznyei háztűz is, mondják. 2013-ban a hóhelyzetben megbénult a térség – segítették az idősek, betegek ellátást, az elakadt járműveket. 2014-ben a Répce folyón levonuló árvíznél ők is részt vettek a védekezésben.

Tervbe vették a garázs megújítását, az álmennyezet, a fal is renoválásra szorul. Első és legfontosabb feladatuknak azonban Répcevis és a környező települések tűz- és káreseményeinek legrövidebb időn belüli felszámolását tekintik a jövőben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában