kirívó esetek

2021.02.09. 14:00

A 84-es út versenypálya a gyorshajtóknak

Néhányan versenypályának nézték januárban a közutakat: összegyűjtöttük az első hónap kirívó gyorshajtásait Vas megyéből. Sajnos hiába a figyelmeztetés, az év második hónapjában is többször intézkedniük kellett a járőröknek. Lássuk a kirívó eseteket!

Lóránt András

Fotó: VN-archívum/SZP

Hiába a sok figyelmeztetés, sokan nem foglalkoznak azzal, hogy a téli csapadék miatt csúszóssá vált utakon, illetve a csökkenő látási viszonyok mellett a sebesség rossz megválasztása akár tragikus következményekkel is járhat. Bátran rálépnek a gázra és semmibe veszik a megengedett sebességhatárt, ezekből a gyorshajtásokból válogattunk egy csokorra valót. Ilyenek voltak 2021 első hetei a közutakon.

Vas megye területén kiemelkedő szabályszegést rögzítettek a 88-as számú főút lakott területen kívüli szakaszán, Sárvár térségében. A sofőr jócskán elengedte a lovakat, 90 km/h helyett 169 km/h sebességgel közlekedett autójával, egy másik delikvens ugyanezen a szakaszon 163 km/h-val sietett valahová. A jelentős sebességtúllépés kilencvenezer forintjukba került a sofőröknek, és természetesen a büntetőpontjaikat is feljegyezték.

Kiemelkedő az a sebességtúllépés is, amelyet egy sofőr lakott területen belül követett el Tompaládonyban, a megengedett 50 km/h helyett 112 km/h-val száguldozott a településen.

A 84-es számú főút sajnos versenypálya a gyorshajtóknak. Tavaly rekordot állított fel itt az az autós, aki kilencven helyett 223 km/h-ra gyorsult fel, a Forma–1-es sebesség a járművezetőnek háromszázezer forintjába került.

Az idei év első hónapjában egy autóvezető szerényebb tempót produkált, Jánosházánál 90 km/h helyett 152 km/h sebességgel haladt – ez is megengedhetetlen.

Három autós a 86-os számú főút Szombathelyt elkerülő szakaszán lépte túl jelentősen a megengedett legnagyobb sebességet. A legbátrabb 153 km/h-ra gyorsult, amikor a rendőrök bemérték, egy másik sofőr 144 km/h-ra, a harmadik szabályszegő pedig 141 km/h-val közlekedett.

Azonban a gyorshajtás nem játék, súlyos baleseteket okoznak a KRESZ szabályait kényük-kedvük szerint megszegők, ahogy arról lapunk is rendszeresen beszámol. És sajnos továbbra is van miről beszámolnunk. Az év második hónapjában máris akadtak, akik túllépték a megengedett sebességhatárt.

Ahogyan a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hétvégi közleményéből kiderül: továbbra is folyamatosan ellenőrzik a balesetveszélyes utakat a rendőrök Vas megyében. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság forgalom-ellen­őrző alosztályának járőrei dolgoznak ezen szünet nélkül annak érdekében, hogy minél kevesebben sérüljenek meg az utakon.

A legfrisseb mérleg szerint egy autós a 84-es számú főúton, Zsédeny belterületén a megengedett legnagyobb, 50 km/h helyett 123 km/h sebességgel közlekedett. A szabálytalanságért az üzemben tartó kétszázezer forint közigazgatási bírságra számíthat.

A főúton végzett sebesség-ellenőrzések ideje alatt a rendőrök több esetben regisztráltak olyan közlekedési jogsértést is, amikor a gépjárművezetők jelentősen átlépték a megengedett legnagyobb, 90 km/h sebességet.

Jánosháza térségében egy autós 154 km/h sebességgel haladt, egy másik gépkocsivezető pedig 162 km/h sebességgel közlekedett.

A rendőrök mindkét gépjárművezetővel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki és büntetőpontot adtak.

A nyomatékos figyelmeztetés tehát még mindig érvényes: a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a közlekedési balesetek elkerülése érdekében felhívja a járművezetők figyelmét, hogy minden esetben tartsák be a sebességhatárokat! A közlekedési szabályok megszegése súlyos következményekkel járhat!

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg, vagy veszítsék életüket az utakon. …hogy mindenki hazaérjen” – áll a rendőrség közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában