Gyakran harcolnak a lángokkal

2021.02.07. 07:00

A csöngei önkéntesek csapatát jórészt családok alkotják, apáról fiúra száll a szenvedély

A Csöngei Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél járva egy lelkes, tettre kész csapatot ismerhettünk meg. Az egyesület büszke a múltjára, cselekvő a jelenben és lelkesen építi a jövőt.

Polgár Patrícia

Fotó: Horváth Balázs

Elnökük Bakonyi Gábor, parancsnokuk pedig 36 éve Kálmán Gyula, akinek személyét megyeszerte nagy tisztelet övezi. Gyula bácsi még 73 évesen is rendszeresen vonul a káreseményekhez.

Belépve a szertár közösségi helyiségébe, a rengeteg oklevél és serleg tűnik fel elsőként a vendégnek – utóbbiból 54-et nyertek el a tűzoltóversenyeken. Eredményességük nemcsak a férficsapatról mondható el, az egyesület női és gyermektagozata is jól szerepel a megmérettetéseken. A buzgó ifjúságot Gyula bácsi lelkesen és óriási türelemmel trenírozza. Az egyesület különösen büszke kis tűzoltóira. A 26 fős egyesületben a szenvedély apáról fiára (vagy lányára) száll. Jórészt családok alkotják a csapatot: Gyula bácsinak két lánya van, mindketten tűzoltók, ahogy két unokája és vői is.

Féltve őrzik a régi emléklapokat, fotókat és az egyesület történetéről szóló írást.

Ebből kiderül, hogy 140 évvel ezelőtt alapított Csönge és Ostffyasszonyfa közös tűzoltó-egyesületet. Utóbbi időközben megszűnt, majd újraalakult, de Csöngén az 1992-es szétválás után is megmaradtak a tűzoltók. Az írásból egyebek mellett az is kiderül, hogy az alapítók között ott volt a költő, Weöres Sándor édesapja is, ő volt az egyesület alelnöke. A papírok mellett nagy becsben tartják az egyesület eredeti, 140 éves zászlaját is. Tavaly 13 alkalommal vonultak különböző káreseményekhez. Gyakran kell megharcolniuk a lángokkal, mert Pápoc felé könnyen tűzbe borul a határ, ráadásul nagyon kavicsos a talaj. Volt olyan év, hogy öt-hat alkalommal is menniük kellett segíteni a faluba a tűzoltásban, azonban tavaly a balesetek voltak többségben. Vonulást egyébként Csöngén kívül még két településre, Ostffyasszonyfára és Kenyeribe vállalnak, ha nagy a baj, akkor persze távolabb is mennek.

Felszerelésük nagy részét pályázaton nyerték. Emellett jó kapcsolatot ápolnak egy osztrák tűzoltó-egyesülettel, amely rendszeres támogatója a csapatnak: a tűzoltóautót is ők ajánlották fel számukra. Sőt, előfordul, hogy annyi mindent kapnak ajándékba, hogy egy részét továbbajándékozzák a baráti egyesületeiknek.

Víztartálya nincs az autójuknak, a helyi fatelep vezetője ajánlotta fel számukra saját lajtos kocsiját. Gyula bácsi kőműves, a pályázaton elnyert pénzből két évvel ezelőtt maga újította fel a szertárat. A parancsnok mindig talál magának elfoglaltságot: amint az egyesület anyagi helyzete engedi, a helyiség padozatát szeretné kicserélni.

A csöngei önkéntesek vallják: vállalásuk életforma, amire nem elég maguknak felkészülni, családjuknak is tolerálnia kell azt. Mint mondják, az aggódás folyamatos, de szerencsére mindegyikük családja támogatóan áll önkéntes hivatásukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában