költségvetés

2021.02.18. 07:00

A kötelezőre se futja – A temetkezésre városi forrást nem szánnak

A Savaria karnevál megrendezésére, a Markusovszky kórház támogatására, a karácsonyi díszkivilágításra és az 1000 fa program megvalósítására sem szán forrást a baloldali városvezetés.

Tömböly Ágnes

20201207 Szombathely Vas Megyei Temetkezési Kft. illusztráció Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Miközben az alpolgármesterek, tanácsnokok, képviselők és bizottsági tagok éves tiszteletdíjának költsége továbbra is 200 millió forint felett marad és várhatóan „csak” 18 millió 17 ezer forinttal csökken, más területeken ennél jóval nagyobb önkormányzati elvonásra számíthatnak az érintettek. Szerdán a város honlapjára felkerült az idei költségvetés-tervezet. Abból látszik, hogy több olyan feladat van, amelyek ellátásáról az önkormányzatnak kötelezően kell gondoskodnia, így a tömegközlekedés (1 milliárd forintos tétel) és a temetkezési feladatok finanszírozása, ám ezeket a baloldali városvezetés kizárólag kormányzati támogatásból biztosítaná a szombathelyiek számára.

A Vas Megyei Temetkezési Kft. pénzügyi helyzetével lapunk is foglalkozott decemberben, miután szerkesztőségünk az aggódó dolgozóktól levelet kapott. Abban arról írtak, hogy az önkormányzat 2021-ben nem kívánja támogatni a céget, ami leépítéshez vezethet. Hozzátették azt is, hogy ha nem kapnak városi forrást, akkor a kft. működésképtelen lesz.

A munkavállalók félelme, úgy tűnik, nem volt alaptalan. Az önkormányzat mostani pénzügyi tervezetéből kiolvasható: a tavalyi 56 millió forinttal szemben idén 0 forint önkormányzati forrást kíván nyújtani a temetkezési kft. részére a baloldali városvezetés. Fontos megemlíteni, hogy miközben Nemény András polgármester a kormányzattól 3600 millió (!) forintot kér – erről pénteken tárgyal Budapesten –, abból mindössze 10 millió forintot fordítana a temetkezési kft. által végzett önkormányzati feladatok ellátására, legalábbis a jelenlegi tervezet alapján.

A pénzügyi táblázatokból az is látszik, hogy 2021-ben már nemcsak egy napra kapcsolná le a városvezetés a karácsonyi díszkivilágítást a Fő téren, hanem azt fel se kapcsolná. Ennek költségeire a tervezet szerint 0 forintot adnának.

2020 után 2021-ben sem támogatná a városvezetés a Markusovszky-kórház fejlesztéseit (korábban ez több tízmillió forintra rúgott), és a kampányígéretként számon tartott 1000 fa programra se jutna forrás. Végül: ha a járványhelyzet engedné, akkor se jutna városi pénz a Savaria karneválra – a mostani tervezet szerint.

Kiemelt képünkön: Tavaly már okkal aggódtak a temetkezési kft. dolgozói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában