A különböző vírusvariánsok továbbra is szükségessé teszik a nagyobb körültekintést Ausztriában

Az osztrák szövetségi kormány hétfőn bejelentette, nem vezetnek be nyitólépéseket. A gasztronómia, a szállodák s a kultúra szegmense leg­alább húsvétig zár alatt marad. A kormány célja, hogy addig is egyre több teszt elvégzésével elkerülje a fertőzésszám növekedését.

Polgár Patrícia

A kormány korábban konzultált szakértőkkel, állami kormányzókkal és parlamenti pártok képviselőivel, akiket meghallgatva egyértelművé vált, hogy pillanatnyilag nem lesznek nyitólépések. A kormány bízik abban, hogy az elkövetkező melegebb évszak a növekvő oltási lefedettséggel együtt javít a helyzeten.

– A legutóbbi enyhítés után most meg akarjuk figyelni a következő két hét történéseit, március 1-jén pedig esetleges új intézkedéseket jelenthetünk be – mondta Sebastian Kurz szövetségi kancellár hétfőn sajtótájékoztatón az ORF.at osztrák hírportál tudósítása szerint. – A különböző vírusvariánsok továbbra is szükségessé teszik a nagyobb körültekintést, továbbra is fontos a privát kapcsolatok elkerülése. Új nyitólépések leghamarabb húsvét környékére várhatók.

Mindeközben Ausztriában folyamatos a lakosság tesztelése: jelenleg mintegy 500 tesztállomás és körülbelül 800 gyógyszertár kínál tesztet, és 700 vállalat teszteli a dolgozóit. Március elsejétől a gyógyszertárak ingyenes önteszteket is kínálnak. Ezenkívül az iskolák tesztjeire is támaszkodnak. Ennek köszönhetően Kurz szerint esély van arra, hogy a fertőzés mértékét kordában tartsák, vagy legalább visszaszorítsák a növekedését. A cél a fertőzések számának stabil szinten tartása.

Fotó: MTI/Ronald Zak

Bécs polgármestere, Michael Ludwig elmondta, hogy Bécsben jelenleg napi 50 ezer tesztelést végeznek, de folyamatosan gondolkodnak azon, hogyan tudnák könnyebben hozzáférhetővé tenni a teszteket. A nyitás első lépcsőjeként a kocsmakertek, teraszok megnyitását és a szabadtéri sportok engedélyezését tudja elképzelni.

A kormányzói konferencia elnöke, a stájer kormányzó, Hermann Schützenhöfer hangsúlyozta, hogy a tesztekre szükség van. – Ha tesztelünk, tesztelünk és tesztelünk, az lehet a zárolás alternatívája – mondta.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter elmondta: húsvétig egymillió embert terveznek beoltani Ausztriában, ezzel jelentősen csökkentve a súlyos betegségek kockázatát. A helyzet jelenleg stabil. Hozzátette: novemberhez képest mára töredékére csökkent az idősek otthonaiban bekövetkezett halálozások száma.

A bécsi orvostudományi egyetem rektor­helyettese, Oswald Wagner jelezte, hogy az FFP2 maszkok és tesztek kombinációja hamarosan lehetővé teheti a kulturális ágazatban a nyitást. Véleménye szerint ha két ember visel FFP2 maszkot, az ugyanolyan hatékony, mint egy oltás, ugyanis ezáltal mindkét ember 95 százalék feletti védelmet élvezhet. Úgy látja, a színházi előadások és a koncertek engedélyezése új ösztönzőerőt adhat a teszteléshez.

A kulturális élet nagy része, valamint a szállodák és éttermek régóta várják a nyitást. A kulturális intézmények és a szabadidős létesítmények, például a színházak és a mozik – a múzeumokkal, levéltárakkal és könyvtárakkal ellentétben – november 2-a óta, 15 hete zárva tartanak.

– Természetesen a lezárás meghosszabbítása nem jó hír az ausztriai kulturális élet szereplői számára. Sajnos az általános helyzet jelenleg nem tesz lehetővé semmilyen nyitást. Remélem, hogy a helyzet úgy alakul, hogy a lehető leghamarabb további lépéseket tehetünk – jelentette ki Andrea Mayer művészetért és kultúráért felelős államtitkár.

Keserű pirula

Ahogy Mario Pulker, a Gazdasági Kamara gasztronómiai szóvivője fogalmaz, a hétfői döntés a vendéglátás számára „keserű pirula”. Emlékeztetett a kormány ígéretére, miszerint az a kereskedelem megnyitása után vizsgálná meg az új fertőzések számát és azok ismeretében döntene az esetleges enyhítések mellett. Ezzel szemben most az ország vezetése úgy döntött, hogy a bezárást legalább húsvétig, azaz további hat hétig meghosszabbítja.

 

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában