Etetési ütemterv

2021.02.14. 07:00

A macskák is elhízhatnak, a diéta és a mozgás segíthet

A háziállatok, így a macskák esetében is veszélyes lehet a túlsúly. Nem mindegy azonban, hogyan vágunk bele kedvencünkkel a fogyókúrába, nem elég csak az ételmennyiség csökkentése, állatorvost is érdemes felkeresni.

Tóth Dóra

Dagadt macska, 20210208, ut, Kőszeg, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szív- és érrendszeri gondoktól a lelki terhelésig több súlyos, sokszor életveszélyes egészségügyi kockázat is felmerülhet az elhízott macskák esetében. Ha elkezd lerakódni a felesleg, az állat teste zsírként tárolja az elfogyasztott eleséget, ahelyett, hogy felhasználná.

Már akkor keressük fel az orvost, ha észrevesszük a túlsúly jeleit macskánkon, de ne fogjuk egyből diétára! Az állatorvos meg tudja állapítani, valóban szükség van-e a fogyásra, és mi a megfelelő módszer a súlyvesztésre úgy, hogy ne idézzünk elő más, akár nagyobb problémát is.

Fontos szem előtt tartani, hogy a macskák nem veszíthetnek testsúlyukból hetente egy-két százaléknál többet: a gyors fogyás is nagyon veszélyes lehet. Az orvos segít majd megállapítani, mennyi a napi szükséges kalóriabevitel és hogy azt pontosan milyen és mekkora adag eleséggel érhetjük el. Mérjük le kedvencünk súlyát legalább hetente egyszer, így tudunk a meghatározott terv szerint haladni majd. Az étvágytalanság és az evés abbahagyása is figyelmeztető jelnek számít, ilyenkor is keressünk fel szakembert.

Alapvetően két módszerrel segíthetünk, hogy bársonytalpú kedvencünkkel elérhessük az ideális, egészséges testsúlyt. Az első a már említett változások a táplálkozásban. Az etetési ütemtervbe különböző hatásos kombinációk kerülhetnek be. A magas rost- és alacsony zsírtartalom a jóllakottság érzését segíti elő, kevesebb zsírral. A magas fehérjetartalom és a kevés szénhidrát a gyomor ürítését késleltetheti, így a cica később fog megéhezni. A több nedves eledel is előnyös lehet: mivel magasabb a víztartalma, úgy segíti elő a fogyást, hogy a megemelt eleségmennyiség mellett is alacsony maradhat a kalóriák száma.

Az étkezés és a csökkentett kalóriabevitel mellett a mozgás sem elhanyagolható. Mivel motiválhatjuk a napokat általában átszunyókáló macskánkat, hogy többet „sportoljon”? Ránk is szükség van: szánjunk időt arra, hogy minden nap többször is együtt játszszunk négylábú kedvencünkkel. Ehhez ideális lehet egy botos cicajáték vagy lézer. Próbáljunk beszerezni minél több macskabútort, hogy kedvencünk többet mozogjon. Az IQ játékok, mint a golyós vagy más interaktív játékok is segíthetnek olyankor, ha mi éppen nem érünk rá macskánkkal foglalkozni.

Ha tehát a táplálék menynyiségére és minőségére, valamint a rendszeres testmozgásra is odafigyelünk, akkor kellő kitartással formába hozhatjuk kedvencünket.

Kiemelt képünkön: Ha odafigyelünk arra, mit és mennyit eszik kedvencünk, nem fenyegeti az elhízás veszélye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában