Huszonketten bevonultak

2021.02.01. 20:00

Biztos egzisztencia: A munkahelyteremtő programban lettek katonák

Bevonulás volt február elsején: huszonkét speciális önkéntes területvédelmi tartalékos kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, akiket a munkahelyteremtő programban vettek fel.

Merklin Tímea

Ez lesz a harmadik csoport, akiket a Csótónál láthatunk reggelente olajzöld egyenruhában: ott tartják a katonai testnevelés órákat. A futás és atlétika mellett katonai közelharcot is gyakorolnak, a kiképzők közt feketeöves karate oktató is van. A hathónapos alapkiképzésben van tereptan, alaki foglalkozás és lövészet, műszaki és vegyivédelmi képzés is.

A Vas Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztályain keresztül szerveztek előadásokat január 15. és 19. között Szombathelyen, Sárváron, Celldömölkön, Körmenden és Vasváron, ennek eredményeként tizenhárom nő és kilenc férfi jelentkezett – tudtuk meg Babos Sándor őrnagytól, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Vas megyei toborzóirodájának vezetőjétől. A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos alapkiképzés negyedik ütemének ez a harmadik csoportja Vas megyében, tizenhat szombathelyi, egy sárvári, egy celldömölki, egy táplánszentkereszti, egy rábapatyi és egy soproni résztvevővel. A hathónapos kiképzés után lehetőség van szerződéses vagy hivatásos állományba is. A jelentkezők között van olyan hölgy, akinek A, B, C, D kategóriás jogosítványa is van, vagyis motort, személygépkocsit, buszt és teherautót is tud vezetni.

Fotó: Szendi Péter

Bognár Mónika (43) éves elmondta, bolti eladó és műkörmös végzettsége van, kihívás számára, hogy katonaként mit tud magából kihozni, nagyon szereti az egyenruhát, különösen a lövészet érdekli. A gyermekei 23, 15 és 13 évesek, érdekesnek tartják, hogy beállt katonának, a férje csodálkozott, de el tudja fogadni. Szemes Izabella (41) élelmiszer és vegyi áru eladó, illetve személyi és vagyonőr szakképesítéssel rendelkezik, a biztonsági őri munkához képest számára „továbbképzést” jelent, hogy a honvédségnél fegyveres szolgálatot is vállalhat. Szopori Tamás (21) a Premontrei gimnáziumban érettségizett, majd drónos közlekedési technikákkal foglalkozott, egészségügyi sürgősségi szállítással, az a terve, hogy ha lesz drónos hadtest Magyarországon, szeretne benne lenni. Fehér Mihály (34) kőműves volt, munkanélküli lett, fontos számára, hogy a honvédség egy biztos egzisztenciát ad, és mozgásteret lát abban, hogy több szolgálati hely nyitott előtte.

Kiemelt képünkön: Babos Sándor őrnagy és Sásdi Imre alezredes az újoncokkal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában