Videós összeállítás

2021.02.08. 07:00

A szlovén kultúra ünnepe

Virtuális műsorral: egy tizenöt perces videóval ünnepli az idén az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége a szlovén kultúra napját.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN-archív

Február 8. a szlovén kultúra ünnepe. 1849-ben ezen a napon halt meg a kiváló költő, France Prešeren, a szlovén himnusz költője, akit a szlovén irodalom első európai színvonalú alkotójának tekintenek. A rábavidéki szlovének is gazdag kulturális örökséggel rendelkeznek. Rábavidéki nyelvjárásukban könyvek íródnak, prózák és versek. Kulturális értéktárukat a mai napig megőrzött táncok és szokások is gazdagítják.

Az idei Prešeren Napról egy videóval emlékeznek meg. A Ne felejtsd el! Szlovén vagyok! című összeállítás Valentina Novak forgatókönyve és rendezése alapján készült. Szereplői a két tannyelvű általános iskola tanulói, a szentgotthárdi gimnázium és a szakközépiskola diákjai, valamint a MSZSZ felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskara.

A videót ma levetítik az iskolákban, és mától megtekinthető a szlovén szervezetek honlapjain.

Kiemelt képünkön: A MSZSZ felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskara a 80 éves jubileumi koncertjén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában