felelős szülők

2021.02.20. 15:30

A Z generáció és a párkapcsolat

Február 14-én volt Bálint napja, múlt héten zárult a Házasság hete. A párkapcsolatok témája benne van a levegőben februárban. Bereczki Enikő generációs szakértő a fiatalok szerelemhez és párkapcsolatokhoz való viszonyulását elemezte legutóbbi facebookos élő videójában.

Tóth Kata

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Nagyszüleink, dédszüleink generációjához nyúlt viszsza először: ők még máshogy választottak párt, döntésük legtöbbször egész életre szólt. Kérdezzük meg őket, vagy olvassunk arról, milyen volt az életük, rengeteg tanulsággal szolgálhat. A mai, romantikus szerelmen alapuló házasság új keletű, és sajnos a házasságok több mint fele válással végződik. Fiatalon úgy gondolkodunk, életünk legfontosabb döntése, hogy milyen párt választunk, megtaláljuk-e azt a személyt, aki illik hozzánk. Tudunk-e családot alapítani, vagy csak rövid kapcsolatra számíthatunk. A mai fiataloknak rendkívül nehéz megtalálni a mintát, amihez igazodni tudnak. Akik valamilyen vallási irányzat, hit felé elkötelezettek, az kiindulási pont lehet a társválasztáshoz. Sok fiatalban erős a szorongás, főleg akik gyerekként megtapasztalták, hogy a szüleik házassága véget ér. Úgy gondolkodnak: az övék miért működne? A házasságot nem szövetségként látják, hanem egy papírként, aminek kiüresedett a tartalma. Bereczki Enikő azt ajánlotta: gondoljanak bele, mit jelent a szövetség, ez segíthet az elköteleződésben. A szövetségkötés mindig áldozathozatallal jár, és nem csak pozitív haszonélvezői vagyunk. Mindkét fél részéről szükség van kompromisszumokra.

Szexualitás

A mai Z generációról (1995 és 2009 között születettek) általánosságban elmondta: egyre korábban érdeklődnek a szexualitás iránt, hamar eljutnak hozzájuk a pornográf tartalmak is. Ez később meghatározza, hogyan viszonyulnak a másik nemhez, a szexualitáshoz, és befolyásolhatja a párválasztásukat is. Irreális képi világot mutat meg nekik. Azt gondolják, majd a társuknak is ilyen szabványoknak kell megfelelniük. A médiában dúló szépségkultusz főleg a fiatal fiúkat érinti: túlzóan magasra teszik a mércét a lányok külsejét illetően. A fiatal nők közül pedig sokan vágynak az eszményre, amit a romantikus filmekben látnak, és ha nincs meg rögtön a romantikus töltet, esélyt sem adnak a megismerkedésre.

Érdekek

Egy másik jelenség: a huszonéves lányokat negyven év feletti férfiak keresik meg, ez is a kultúra értékválságához köthető. A 25 év feletti korosztálynál előfordul, hogy a stabil anyagi háttér megléte előbbre kerül a szerelemhez képest. Kölcsönös érdekeken alapuló kapcsolatok jönnek létre.

Képernyő

A Z generációról elmondta még: testi nemi érésük jóval korábbra tehető, mint a korábbi nemzedékeké. Nagyon fiatalon központi szerep jut a képernyőnek a párkapcsolatok kialakításában. A tinik is keresik a szerelmet, már 5–6.-os korukban ismerkednek messengeren, viberen, átgondolatlanul küldenek egymásnak üzeneteket. Ha intim képet küldenek, az kikerülhet, és megszégyenülhetnek. Dolgoznak a hormonok, sok erős vizuális inger éri őket. Együtt járnak, miközben van, hogy egyáltalán nem találkoznak, csak csetelnek. A szülők felelőssége óriási: beszélgetnek-e velük ilyen témákról. És fontos a fiatalok önértékelése: óvják-e a saját értékeiket. Az alacsonyabb önértékelésű fiúk, lányok hajlamosak belemenni kapcsolatokba, hogy szeretetet kapjanak. Vagy azzal szereznek népszerűséget, hogy skalpokat gyűjtenek.

Szakítás

Bereczki Enikőtől gyakran kérdezik a fiatalok: mikor kell szakítani? Ő inkább szempontokat mond, mikor érdemes mérlegelni, hogy kilépjenek a kapcsolatból. Az optimális kapcsolat a nyernyer szituáción alapul. Arra is van példa, hogy valaki veszít, a másik nyer – csak az egyik tesz bele a kapcsolatba. A veszít-veszít kapcsolatban a felek folyton veszekednek, minden nehéz. A szakember szerint figyelni kell a „vörös zászlókra”, ezek jeleznek: ha Messiás vagy Teréz anya szerepbe helyezkednek – úgy érzik, nekik kell megmenteniük a másik embert. Ha ultimátumot adnak valakinek, vagy más teszi ezt velük. Ha azt hallják: „végzek magammal, ha elhagysz.” Figyelmeztető jel az is, ha valakinek azt mondják: senkid nem lesz a világon, ha elhagysz.

Randizás

Az okos és buta randizásról is beszélt. Az előbbinél megválogatjuk, kivel randizunk, az utóbbi „a kavarás kultúrája, az érzelem nélküli bevonódás a kapcsolatokba, ami erősen jelen van. Sok Z generációsnál azért alakul ki, mert erősen önérvényesítők, fontosnak tartják, hogy valamit fel tudjanak mutatni az életben. Ez a munka világára, a tanulmányokra, a sikerre tevődött át. Úgy érezhetik, a sikert hátráltatja a párkapcsolat. Az ötletszerű randizástól mindenkit óva int a szakember. Ne sodródjanak a tömeggel. Gondolják át, hogy a kultúra által diktált ütemet és ideált fogadják-e el, vagy saját értékrendjük szerint döntenek. A boldogság kulcsa: jó kapcsolatokban és lehetőleg jó párkapcsolatban tudjunk élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában