Báró Lehár Antal-emlékév

2021.02.03. 07:00

Arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottait keresik Körmenden

Emléktáblát helyeznek el a sírokon a Báró Lehár Antal-emlékév alkalmából.

Tóth Dóra

Fotó: VN/FA

A Magyar Arany Vitézségi Érem kiváltságot jelentett, a legénység és tiszthelyettesek által elérhető legnagyobb kitüntetés volt az I. világháború idején: a hárommillió besorozott katonából mindössze 1568-an kaphatták meg. Komoly követelményeknek kellett megfelelni. Aki élete kockáztatásával vitt véghez vitézi tetteket, esetleg megfordította a csatát, lélekjelenlétével és találékonyságával a monarchiát segítette, valamint több szemtanú is alátámasztotta ezt, megkaphatta az elismerést. A lovagrend, a Grádics Egyesület és más civil szervezetek az emlékév alkalmából a legendás császári és királyi 106. gyalogezred kitüntetett katonáit keresik, mivel emléktáblát szeretnének elhelyezni a sírokon.

– Körmend környékén több ilyen hősről is tudunk – mondja el Fülöp András. A Szent György Lovagrend tagjától tudjuk azt is, hogy a leszármazottak felkutatását komoly kutatómunka előzi meg, sok katonának a végső nyughelyét sem találják meg könnyen. Vitéz Németh József esetében szerencséje volt a kutatóknak: ő Körmenden élt és ott is nyugszik. A család egy része elköltözött, az interneten is közzétett felhívásra azonban érkezett válasz: a szintén a városban élő dédunoka jelentkezett. Vitéz Németh József volt az, akinek a második piavei csatában báró Lehár Antal az életét köszönhette. A népfelkelő gyalogos egymaga, puszta kézzel támadt az olasz védőkre, visszavonuláskor pedig a hátán vitte át a sebesült parancsnokát a megáradt folyón – meséli a lovagrend tagja.

Keresik vitéz Horváth Ferenc és vitéz Simon Károly leszármazottait is, még az idén szeretnék az emléktáblákat átadni részükre.

Kiemelt képünkön: Vitéz Horváth Ferenc leszármazottait is megtalálnák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában