Magyar József főzőmestert kérdeztük

2021.02.18. 20:00

Gyümölcsöző pálinka – Adómentes főzés, kedvező árak, bérfőzdék, minőség

A pálinka több mint alkohol: főzésének hagyománya, fogyasztásának kultúrája van hazánkban. Miután az Európai Unió 2014-ben bérfőzési szeszadót vezetett be, sokan áttértek az otthoni párlatkészítésre. Azonban ismét megéri a hivatalos utat választani.

Cseh-Egyed Bernadett

20210212 Szombathely Adómentes a pálinkafőzés. Képen: Magyar József élelmiszeripari mérnök Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A szezon végéhez közeledve is folyamatosan dolgozik a csúcstechnológiát képviselő, aromatornyos német lepárlóberendezés a neves szombathelyi pálinkaházban és bérfőzdében. A levegőben keveredik a cefre és a friss alkohol illata, a pulton lévő füzetben bonyolult kémiai számítások árulkodnak a hozzáértésről, az asztalon számlák tornyosulnak. Magyar József főzőmester és tulajdonos meg is mutatja az egyiket: a tavalyin még két tétel szerepel, az alsó bérfőzési szeszadóként van feltüntetve. Az idein ilyen már nincs, öt év után január elsejétől ismét adómentes a pálinkafőzés Magyarországon. Sokan kivártak és idén hozták ide a cefrét. Így sokkal jobban járnak, nagyjából fele annyiba kerül egy liter pálinka kifőzése, mint tavaly.

Magyar József főzőmester, tulajdonos: „Nem az alkoholért, a gyümölcsért isszuk”
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

– A magyar kormány és az Európai Unió közötti hosszas egyeztetések és tárgyalások eredménye ez. A többi tagállamban csak jövőre lép életbe az új szabályozás, nálunk már januártól él. Ez akkora segítség nekünk, mint a gazdaság egyéb szereplőinek a támogatások a válsághelyzetben – mondja. Az adminisztrációs terheik is csökkentek, mert mostantól nem kell több millió forintnyi adót beszedniük, majd havonta utalniuk az adóhatóságnak. A szakember szerint a 800 forintos literenkénti ár már azon a lélektani határon van, amiért várhatóan azok is főzdébe viszik a cefrét, akik eddig otthon pancsoltak vele. – A hozzáértés, szakmai tapasztalat jóval nagyobb a hivatalos helyeken, tehát a minőség javulásához is hozzájárul ez a döntés. Egyébként is új trend van kialakulóban, egyre többen belátják: a pálinkának nem kell csípnie, ütnie, marnia. Nem az alkoholért, hanem a gyümölcsért isszuk, annak zamata már 42 fokon érződik.

Magyar József hangsúlyozza: hozzáértő munka eredménye, míg a gyümölcs eljut a hordóba, az erjesztett termés a főzdébe. Jó pálinka csak jó cefréből készül, de nem megfelelő körülmények között a legjobb cefréből is főhet rossz pálinka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában