Gazdaság

2021.02.11. 17:30

Egy hónap alatt kétszáz új vállalkozás – A szolgáltatások vezetik a mezőnyt a vasi privát szférában

A járványhelyzet nagyobb teret adott az online munkának, sok tevékenység kifejezetten a digitális térbe tevődött át. Tükröződik-e ez a Vas megyében mostanában indított vállalkozásoknál?

Merklin Tímea

Fotó: Shutterstock

Jellemzően milyen tevékenységekre váltottak ki vállalkozói engedélyt 2020-ban és 2021 elején? Megfigyelhető-e valamilyen trend, vannak-e új, a jelenlegi körülmények közé álmodott tevékenységtípusok? A Vas Megyei Kormányhivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az egyéni vállalkozók nyilvántartásával kapcsolatos hatáskör a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságánál az adóalany-nyilvántartási osztályhoz került át. Ezért tőlük kérdeztük meg, és a következő választ kaptuk.

2020-ban csaknem 1700 egyéni vállalkozást indítottak Vas megyében, és valamivel több mint 1400 egyéni vállalkozás szűnt meg. Nem mondható, hogy a tavalyi év járványhelyzete befolyásolta a vállalkozói kedvet, hiszen ha összevetjük a korábbi évek adataival, minimális a változás, mind az új vállalkozások létesítését, mind a megszűnését illetően. Az indított vállalkozások számához viszonyítva a szolgáltatások aránya 89 százalék, a kereskedelem aránya hét százalék, a termék-előállítás aránya négy százalék.

2021 januárjában mintegy 200 egyéni vállalkozás jött létre Vas megyében, és csaknem 90 a megszűntek száma. Ebben az esztendőben is százalékosan hasonló képet mutatnak a tevékenységi körök az előző évihez képest.

Kiemelt képünkön: A legtöbben a szolgáltatások területén látnak esélyt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában