Egyenletes a gyógyszerellátás a megyében

Néhány gyógyszertárban afelől érdeklődtünk, vannak-e olyan gyógyszerek, amelyek folyamatosan hiánycikkek. Ezúttal azt a jó hírt kaptuk, hogy szinte minden szükséges orvosságból van raktáron, és az immunrendszert erősítő szerekből, vitaminokból is bőven van választék.

Tersztyánszky Krisztina

20210106 Vép Gyógyszertár, Németh Ákos gyógyszertárvezető Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

– Egyetlen olyan vérnyomáscsökkentő szerből akadozik az ellátás, amit a páciensek gyakran keresnek – tudtuk meg Németh Ákostól, a vépi Salvator Gyógyszertár vezetőjétől, a Magyar Gyógyszerész Kamara Vas megyei vezetőjétől. – Pontosabban csak a gyógyszernek abból a fajtájából nem kapható a 25-ös, illetve 50-es hatáserősségű változat, amelyiken van társadalombiztosítási támogatás. Az eredeti, nem támogatott készítményből van készleten, csakhogy annak az ára többszöröse a másik tablettáénak. Így a pácienseknek több lehetőségük is van rá, hogy hozzájussanak a szükséges terápiához. Vagy megveszik az ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, drágább terméket, vagy a tébé által támogatottból elviszik a nagyobb hatáserősségű gyógyszert, és azt felezve vagy negyedelve veszik be. Erre a rendelet lehetőséget ad.

Viszonylag hosszabb ideig hiányzott egy vízhajtó készítmény, mostanra azonban épp beérkezett. Ezt a szert egyébként nem használják túl sokan. A vitaminok iránt változatlan, kiegyensúlyozott a kereslet, és ilyen a kínálat is: ha valamiből adódik is hiány, az csak átmeneti, és mindig tudnak helyette adni valami helyettesítő terméket. A lakossági felhasználásra alkalmas Covid19 antianyagteszt iránt, mint megtudtuk, elenyésző az érdeklődés. Az utóbbi tekintetében a szombathelyi Rókus Gyógyszertárban más a tapasztalat: ott jó néhány adag elfogy hetente a tesztből. Főleg a fiatal és középkorú vásárlók keresik. Többen azért vásároltak belőle, mert ellenőrizni szerették volna, hogy az oltás beadása után kialakult-e a szervezetükben a vírus elleni védettség.

Molnár Viktória ügyvezető elmondta, hogy a kollégája által említett szerből náluk is volt hiány, de meg tudták oldani a helyettesítését, nem maradt senki gyógyszer nélkül. Pillanatnyilag az egyik közismert, köszvény elleni szert kényszerülnek már egy jó ideje nélkülözni a betegek, ráadásul ez sajnos nem is helyettesíthető hasonló készítménnyel. Itt az a megoldás, hogy a betegnek sajnos vissza kell mennie az orvoshoz és másik gyógyszert felíratni.

A vitaminkészítmények egyenletesen fogynak, nincs most olyan felvásárlási láz, mint amilyen tavasszal volt. A vásárlási kedv folyamatos, mindenki igyekszik gondoskodni a családja ellátásáról. Lehet válogatni a különböző készítmények, kapszulák, rágótabletták, folyadékok között.

Az utóbbi napokban az Operatív Törzs tájékoztatóján is elhangzott, hogy megjelentek az interneten olyan csalók, akik mindenféle kétes eredetű „csodaszert” kínálnak a koronavírus-fertőzés leküzdésére. Kérdésünkre Molnár Viktória elmondta, hogy sajnos az ilyen megtévesztések folyamatosan napirenden vannak más krónikus betegség esetében is, és leggyakrabban az idősebb korosztályt sikerül ezekkel becsapni. Ezeket a csodaszereket azonban a betegek nem keresik a gyógyszertárakban. Terjesztőik kínosan ügyelnek rá, hogy a szakembereket kihagyják a tranzakcióikból.

Kiemelt képünkön: Németh Ákos kamarai vezetőtől megtudtuk, nincs gyógyszerhiány a megyében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában