Már elérhető a gyógyszertárakban a Covid-gyorsteszt

Mindössze egy csepp vérre van szükség az ujjbegyből ahhoz, hogy az egyik első, otthoni használatra is engedélyezett Covid-19 gyorsteszt kimutassa: az illető nagy valószínűséggel átesett-e korábban a fertőzésen, a szervezetében megtalálhatók-e az antitestek.

Cseh-Egyed Bernadett

covid19 teszt, gyógyszertár,Németh Ákos, 20210210,Vép ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Recept nélkül, 6-8 ezer forintért már a hazai gyógyszertárakban is megvásárolható a svájci gyártmányú Covid-­gyorsteszt. A tájékoztató sze­rint mindössze egy csepp vérből tíz percen belül csaknem százszázalékos pontosságú ered­ményt ad. Ez azonban nem azonos az orvosok által használt PCR-tesztek értékével: nem a vírus jelenlétét, hanem a beteg immunrendszerének reakcióját mutatja ki a fertőzés ellen a szervezetben. Dr. Németh Ákos gyógyszerészt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas megyei szervezetének elnökét arról kérdeztük, érdemes-e egyáltalán használni az első, otthoni használatra engedélyezett gyorstesztet, és ha igen, kiknek.

– Senkit ne tévesszen meg, a gyorsteszt nem mutatja ki, hogy az illető az adott pillanatban fertőző-e, vagy sem, csak azt, hogy korábban kapcsolatba került-e a korona­vírus-fertőzéssel. A legfonto­sabb tehát, hogy a pozitív ered­mény ellenére is be kell tartani a higiéniai előírásokat és óvintézkedéseket. Tájékoztató jelleggel hasznos lehet azonban annak, aki szeretné tudni: a szervezete találkozott-e már korábban a Covid-19-cel – mondta dr. Németh Ákos. Hozzátette: nem tudni pontosan, hogy kinek mennyi ideig termel a szervezete antitesteket. Ha valaki azonban a közelmúltban gyanús esetnek számított, de nem tesztelték, érdemes kipróbálnia. Ahogy hasznos lehet azoknak is, akik már megkapták a védőoltást. Néhány héttel a második adag vakcina beadását követően érdemes ellenőrizni, kialakult-e az immunitás. – Mivel az immunrendszer válasza egyedi, inkább csak érdekességként, tájékoztató jelleggel érdemes rá tekinteni – fogalmazott a gyógyszerész.

A negatív lehet még pozitív

A negatív teszteredmény egy­felől jelentheti azt, hogy az illető az elmúlt 7–10 napon túl nem kapta el a koronavírus-fertőzést, ugyanakkor lehetséges az is, hogy a vírus már jelen van a szervezetben, azonban a fertőzés a lappangási időszakban van. Ezért ha valaki Covid-19-re utaló tüneteket észlel magán, de a gyorsteszt negatív eredményt mutat, 11 nappal később egy újabb gyorsteszttel érdemes újra ellenőriznie. Pozitív eredmény esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és PCR-teszttel kizárni vagy megerősíteni a fertőzőképességet.

Kiemelt képünkön: Dr. Németh Ákos a Covid-gyorstesztet mutatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában