Gyász

2021.02.10. 14:32

Elhunyt Dr. Zsámbéky Monika művészettörténész

A szomorú hírt a Szombathelyi Képtár Facebook-oldalán osztották meg.

vaol.hu

Fotó: pixabay.com

„Megrendülve és mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves kolléganőnk Dr. Zsámbéky Monika művészettörténész a mai napon elhunyt” – írták bejegyzésükben.

2018-ban a Szent Márton díjátadó gálán Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat kapott, a díj adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett.

1982-ben diplomázott az ELTE Művészettörténet szakán, majd négy gyermek édesanyjaként 2000-ben PhD fokozatot szerzett. Az egyetem elvégzése után a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, majd 1987-től a Szombathelyi Képtár művészettörténész muzeológusaként folytatta szakmai pályáját. 2001-ben a Szombathelyi Képtár igazgatóhelyettese, 2017-től a Szent Márton Intézet vezetője. 1985-ben a BDTF Közművelődési Tanszékén és a Művészeti Gimnáziumban óraadó. Vas megye középkori, barokk művészeti emlékeivel, azok építészettörténeti vonatkozásaival, illetve Szent Márton életével és a hozzá kapcsolódó művészeti alkotásokkal foglalkozik. Legkedvesebb kutatási területe a művész és mecénásának kapcsolata, a műalkotások születésének társadalmi háttere. Számos nagyszabású és nagysikerű kiállítás (Melchior Hefele építész emlékkiállítása 1994;„Stephan Dorffmaister pinxit” 1997; Az antik háttér 2001; A Batthyányak évszázada 2005) rendezése fűződik nevéhez.

A kiállításokhoz magas színvonalú katalógusokat állított össze, szakmai publikációi rangos hazai periodikákban jelentek meg. Legjelentősebb könyvei: Domonkos rendi emlékek a szombathelyi Szent Márton templomban (társszerző), Egy európai Bozsokon: Vereby Végh Gyula munkássága és gyűjteménye (szerkesztő), A szombathelyi püspöki palota, Batthyány Erzsébet, Batthyányak évszázadai(szerkesztő) stb.

Tagja volt a VEAB Művészettörténeti Munkabizottságának, a Pulszky Társaság Művészettörténeti Tagozatának, a Rumi Rajki Műpártoló Körnek.

Díjai, kitüntetései: 1999 Az önkormányzat szolgálatáért díj kulturális tagozat

2005 Vas Megye Közgyűlése Pável Ágoston emlékplakettje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában