Hűség, hősiesség és hazafiság

2021.02.22. 07:00

Elindult a Lehár Emlékév Fülöp András hadszíntérkutató kezdeményezésére

A Zárdatemplomban tartott szentmisével emlékeztek Báró Lehár Antal születésének 145. évfordulójára vasárnap. Az ünnepség egyben egy harminc programból álló sorozat nyitánya is volt, amely széles körű társadalmi összefogással valósul meg határon innen és túl.

Merklin Tímea

Lehár Antal Emlékév, 20210221, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A mise után a Savaria Rézfúvós Együttes a Lehár-indulót játszotta, amit a kiváló katonatiszt és legendás parancsnok Lehár Antal testvére, Lehár Ferenc komponált a császári és királyi 106-os ezred számára. Farkas Csaba, az egyik szervezőként közreműködő ŐrvidékHáz nevében elmondta, hogy több civil szervezet összefogásával jön létre a Lehár 145 Emlékévben az ünnepségsorozat, lesznek emlékkonferenciák, könyvbemutatók, arany vitézségi érmesek emléktábláinak átadása, túrák, kiállítások.

A partnerek közt szerepel a Szent György Lovagrend, a Grádics Egyesület, a Katonatörténeti Kiállítás, az Ausztriai Magyar Kulturális Centrum, a Letenyei Polgári Egylet és számos katonai hagyományőrző közösség. Az emlékév megálmodója Fülöp András hadszíntérkutató volt, aki a templomban felidézte Wolfgang Wildberger ezredessel folytatott beszélgetését. Az előző évek munkájának folytatása az idei sorozat: sok száz ember bevonásával a Piavétól Ukrajnáig, Soprontól Letenyéig lesznek programok. Beszédében kiemelte, hogy Lehár Antalra, a császári és királyi 83-as gyalogezred egykori főtisztjére, a császári és királyi 106-os gyalogezred legendás parancsnokára és katonáira emlékezve „visszatanítják” a hősiességet és a hazafiasságot a ma élőknek. Wolfgang Wildberger a járvány miatt nem tudott eljönni az ünnepségre, de videóüzenetet küldött.

 

Dr. Kovács Györgyi, a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott nevében is köszöntötte az ünnepség résztvevőit, méltatta Lehár Antal ezredes felkészültségét, pályafutását, hűségét, céltudatosságát, bátorságát.

Fülöp Andrástól megtudtuk: 17 emléktáblát fognak az idén elhelyezni arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák tiszteletére. Tegnap Sopron és Szombathely város képviselőinek adott át egy-egy Lehár Antal-emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában