A bíróságon adták vissza a pénzt

2021.02.01. 20:07

Elítélték a két zsarolót: a másodrendű vádlott letöltendőt kapott

Hiába ismert be mindent, térítette meg a kárt, és kért bocsánatot, a másodrendű vádlott letöltendőt kapott első fokon, mivel tettét próbaidő alatt követte el.

Budai Dávid

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A sértettek kihallgatásával folytatódott hétfőn a Szombathelyi Járásbíróságon a zsarolásos ügy tárgyalása, ahol első fokon ítélet is született.

A két vádlott még 2019 ősszén fenyegette meg a sértetteket: ha nem adnak nekik pénzt, akkor nyilvánosságra hozzák a II. r. vádlott 13 éves húgával folytatott szexuális viszonyukat. Mindkét sértett több százezer forintot fizetett a vádlottaknak, akik azonban még több pénzt követeltek. Ezért az egyik sértett értesítette a rendőröket, akik a második pénzátadásnál rajtaütöttek a vádlottakon.

Hétfőn az először meghallgatott sértett úgy nyilatkozott: az ő kára megtérült, pénzét visszakapta, így megbocsát, és nem kívánja a vádlottak büntetését. Mindemellett fenntartja a rendőrségen tett vallomását, amit a bíró fel is olvasott. A másik sértett most nem egészen úgy emlékezett a tőle kizsarolt összegre, mint másfél éve a rendőrségen. De miután a bíró felhívta figyelmét az ellentmondásra, végül elfogadta a vádlottak által tett felajánlást, miszerint a 205 ezer forintos kárát ott helyben megtérítik. Így is lett.

A bíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki két rendbeli, társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében. A bíró az I. rendű (férfi) vádlottra: 1 év 2 hónap börtönt, a II. rendű (női) vádlottra: 1 év szabadságvesztést rótt ki, mellékbüntetésként egy évre a közügyektől is eltiltotta. Míg azonban a férfi vádlott büntetését négy év próbaidőre felfüggesztették, addig a női vádlottnak le kell ülnie a büntetését – korábbi büntetésével együtt –, mivel tettét próbaidő alatt követte el. (Korábban 10 hónapra ítélték kerítés miatt, amit két évre felfüggesztettek.) Így neki összesen 22 hónap elzárással kell számolnia.

Dr. Tihanyi Márk bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta, a vádlottak által elkövetett bűncselekmény törvényi minimuma egy év, felső határa hét és félév. A számos enyhítő körülmény okán – beismerés, megbánás, az okozott kár maradéktalan megtérítése – a bűncselekményben irányító szerepet játszó férfi esetében a törvényi minimumhoz közeli, a női vádlott esetében a legenyhébb büntetést szabta ki. Csakhogy mivel a férfi büntetlen előéletű, neki járt egy esély, ahogyan a korábban elítélt II. rendű vádlott is megkapta ezt, ő azonban nem tudott élni vele. Az I. rendű vádlott elfogadta az ítéletet. A könnyeivel küszködő II. rendű vádlott és védője azonban fellebbezett – elzárás helyett pénzbüntetést szeretnének –, így ez az ítélet nem jogerős.

Kiemelt képünkön: Dr. Tihanyi Márk bíró hozott ítéletet hétfőn a Szombathelyi Járásbíróságon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában