Hagyomány

2021.02.15. 07:43

Farsang és Lenke a járvány idején is csujogatva űzik el a telet Szentgotthárdon

A hagyománnyá vált maskarás farsangi felvonulást az idén nem lehetett megtartani, a rábavidéki szlovéneknek azonban a járvány idején sem kell lemondaniuk az ünneplésről.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Sütő Ferenctől – aki a felvonulások egyik kulcsfigurája szokott lenni – jó híreket kaptunk. Fecó egyúttal tagja annak a két énekesből és egy harmonikásból álló együttesnek, a Porabski Triónak, amely még a járvány sújtotta napokon is mindig igyekezett jó hangulatot közvetíteni a Szlovén Rábavidék lakóinak. Most sincs ez másként. Fecó elmondta, hogy a tradicionális figurák, Farsang és Lenke a koronavírus- járvány idején is életre keltek a szlovén Rábavidéken. Igaz, nem a szokásos módon, hanem csak az online térben. Mivel a járványügyi korlátozó intézkedések miatt rendezvénytilalom van érvényben, a magyarországi szlovénség körében sem szervezhették meg a hagyományos farsangi jelmezes felvonulást, melyre más években a határon túlról is érkeztek résztvevők.

A farsangi hangulat megidézésére azonban most is talált megoldást a Magyarországi Szlovének Szövetségének Porabski Trió népzenei formációja. Ötletük nyomán farsangvasárnapra elkészült egy videó, amelyben Farsang és Lenke járja végig Felsőszölnököt és Szakonyfalut. Táncukkal, énekükkel, csujogatásukkal igyekeznek elűzni végérvényesen is a telet, majd pedig a Hotel Lipa udvarán megpihenve kívánnak vidám farsangot mindenkinek. A jókedvről a Trió énekszámai mellett a goričkói Što ma čas zenekar gondoskodik, akik zenéjükkel igazi farsangi hangulatot varázsolnak. A videót Murányi Ferenc állította össze.

Kiemelt képünkön: Videóra vették a farsangi mókázást, két falut is végigjártak a maskarások és a zenészek

Ezek is érdekelhetik