a kismama kipihent orvost érdemel

2021.02.03. 14:00

Hálapénz nélkül szülni? – Szombathelyen évek óta nincs lehetőség orvost fogadni

Január elsejétől a hálapénz adása és elfogadása is büntetendő. Az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a szülészet területén konfliktusokhoz, félreértésekhez vezetett, hiszen a paraszolvencia eddig egyet jelentett az orvosválasztással. Közben Szombathelyen erre már évek óta nincs lehetősége a kismamáknak.

Cseh-Egyed Bernadett

A Markusovszky-kórházban szülő nőknek évek óta nincs lehetőségük orvost fogadni

Fotó: Cseh Gábor

Országos hírré nőtte ki magát a debreceni Szülészeti Klinika közösségi oldalán megjelent bejegyezés, amelyben arról írnak, a hálapénz kivezetését az intézmény vezetése és minden munkatársa különösen fontosnak tartja. Ennek érdekében a fogadott orvos és szülésznő rendszerét megszüntetik mindaddig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet folytatni.

Hozzátették: minden változásra azonnal reagálnak a továbbiakban is, és amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy ismét lehetőséget teremtenek a választott orvossal történő szülésre. Egyúttal felhívták a várandósok figyelmét: az ellátás továbbra is a legmagasabb szakmai színvonalon és odafigyeléssel történik.

Több száz komment érkezett a bejegyzés alá: míg sokan amellett érvelnek, hogy a szülészorvos választása a nők számára bizalmi kérdés, mások külföldi példákat hoznak, mondván, ott sem lehet orvost és szülésznőt fogadni, mégis világra jönnek a babák. Van, aki úgy fogalmaz: „hálapénz nélkül talán minden orvos rendes lesz”, és többen állítják: fogadott orvos nélkül szültek, mégis minden rendben zajlott.

A Markusovszky-kórházban szülő nőknek évek óta nincs lehetőségük orvost fogadni
Fotó: Cseh Gábor

A kormány is foglalkozik a kérdéssel, elismerik: jogos kérés, hogy minden nő annál szülhessen, aki korábban kezelte. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón elmondta: keresik azt a megoldást, ami nem feszíti szét az új szabályozás egyébként helyes kereteit, amely a hálapénzt megtiltja, de lehetőséget ad arra, hogy ellentételezni lehessen, ha egy szülész-nőgyógyász éjjel-nappal készenlétben áll.

Dr. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke egy decemberi kerekasztal-beszélgetésen azt hangsúlyozta, a hálapénzes fogadott orvosi rendszer nem jelent valódi megoldást a nők szülési igényeire, sokszor éppen ez vezet indokolatlan beavatkozásokhoz.

Ezen a véleményen van prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky-kórház igazgatója is. Érdeklődésünkre elmondta: még 2006-ban, az európai uniós csatlakozás utáni munkajogi változások kapcsán a kórházvezetés döntött úgy, hogy a munkaidőn túl, mivel nincs jogalapja, nem lehet a szüléshez bejárni. Később a szülész-nőgyógyászok is ennek fenntartása mellett döntöttek, ugyanis a szülő nőnek joga van kipihent orvoshoz. Korábban gyakran előfordult, hogy az orvos 24 órás ügyelet után jött be, és rendszeres volt a szülések indokolatlan meggyorsítása is.

Szólt arról is, hogy jelenleg az osztály működési rendje szerint munkaidőben van lehetőség orvosválasztásra. A további gyakorlatot az új törvényi szabályozás megismerése után alakítják ki. Tapasztalatai szerint az első három hónapban akadtak problémák, súrlódások, mára megszokták a kismamák az új rendszert. Tudják, hogy ügyeletes orvos, vagy orvosok látják el őket. Minden csapatban van nagy tapasztalattal rendelkező szakorvos, aki képes megoldani a bonyolultabb szövődményes eseteket is – fűzte hozzá.

Sokáig az volt a gyakorlat, hogy szülésznőt választottak a kismamák Szombathelyen, de egy ideje már erre sincs lehetőség. A kórházigazgató elmondta: a szülésznő is hiányszakma, nagyon nehéz munkabeosztást készíteni, hiszen az osztály működése folyamatos. A szülésekben való részvétel vállalása olykor az osztályos munkát veszélyeztette.

Rákérdeztünk arra is, hogy a koronavírus-járvány mennyiben befolyásolja a szülések menetét. Prof. dr. Nagy Lajostól megtudtuk: a megindult szülésnél a szülőszobán egy nagykorú személy jelen lehet, ő általában az édesapa. Maszk viselése mindenkinek kötelező a kórház területén, kivéve a vajúdónak a szülőszobán, illetve a kórteremben a kismamáknak, betegeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában